- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандалозна америчка претња Републици Српској

© AP Photo / Julia NikhinsonЗастава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Дан након гласања у ГС УН о резолуцији о Сребреници Амбасада САД у Сарајеву запретила је крајем Репубике Српске. Како је наведено, сецесија или раздруживање значе крај за РС.
Реагујући на јучерашњу изјаву председника Републике Српске Милорада Додика да је Влада Српске одлучила да Федерацији БиХ предложи “раздруживање” на миран начин, из Амбасаде САД кажу да то "другим режима значи сецесију".
"То је опасно, неодговорно, антидејтонско деловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. А то су кључни интереси САД", саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву.
Наводе да ће САД бранити и штитити своје интересе, између осталог, и позивањем на одговорност оних који их излажу ризику.
"Господин Додик и Влада РС покушали су да објасне ову одлуку групом лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност у РС како би кренула за њима овим опасним путем“, навели су из америчке Амбасаде.
Тврде да не постоји међународна завера да за укидање Републике Српске.
“Чињенице су једноставне и јасне. Не постоји међународна завера да се укине РС, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање РС. БиХ није унија два ентитета. Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава наследница Републике Босне и Херцеговине“, наводи се у саопштењу и додаје:
"Устав БиХ не даје право на сецесију или 'раздруживање; ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. РС може постојати само унутар БиХ. Сецесија или 'раздруживање' РС не значи независност РС нити крај БиХ, него значи крај РС“, навели су из Амбасаде САД.
Додика су означили као неког чије активности, како наводе, излажу ризику будућност унутар евро-атлантских институција коју грађани БиХ, укључујући Републике Српске желе.
"Пут који он предлаже би осигурао да грађани РС, њихова деца и унуци немају миран, просперитетан живот у демократији какав заслужују”.
Проширена седнице Владе Србије одржана је јуче у Сребреници на којој је, како су саопштили Додик и премијер Радован Вишковић, одлучено да ће у року од 30 дана Федерацији бити понуђен документ о "мирном раздруживању", јер останак у оваквој БиХ више није могућ.
Председник Републике Српске Милорад Додик. - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РЕГИОН
Додик: Данас крећемо са формалном одлуком о разграничењу - предлог споразума у наредних 30 дана
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала