- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Извињење Србији и Српској због сенке издаје“: Нижу се поруке из Црне Горе поводом гласања у УН

© Sputnik / Небојша ПоповићПодгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Српска кућа у Подгорици, кровна институција српске науке, културе, уметности и информисања, упутила је извињење грађанима и руководствима Србије и Републике Српске због, како истиче, издајничке одлуке Црне Горе да гласа за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Дубоко се извињавамо што сенка издаје, без наше кривице, пада и на наше лице, али и са осећајем изузетног поноса делимо заједничку радост српског народа што су, упркос невиђеним притисцима и уценама, Србија и Република Српска, данас у УН оствариле величанствену моралну победу", саопштено је из Српске куће.

Из Српске куће истичу да су поносни и на јединство којим је данас српски народ, упркос спољним моћницима и унутрашњим плаћеницима, показао да нема те силе, претњи и уцена које га могу бацити на колена, преноси Срна.

"Исход гласања, недвосмислено је доказао да као народ нисмо сами и да широм света имамо бројне и моћне пријатеље, а да је наум историјских непријатеља српског народа и његових заједница још једном доживео пораз", наводи се у саопштењу.

Из Српске куће додају да ће усвојена резолуција на дужи рок додатно усложити односе у региону, али да ће бити спремни да свим средствима бране част и слободу српског народа, ма где био.
"У име оних из Црне Горе `који не љубе ланце`, изражавамо велику захвалност за вишемесечне огромне напоре које сте, појединачно и колективно, уложили да се очекивања предлагача, помагача и подржаваоца не остваре у мери коју су очекивали", наводе из Српске куће.
У саопштењу се оцењује да ће величанствна слика тробојке, коју је усред сале Генералне скупштине УН развио председник Србије Александар Вучић, "остати заувек међу ововековним иконама целокупног српског народа".

Српски национални савет Црне Горе се извинио Србији и Српској због гласања Црне Горе у ГС УН о резолуцији о Сребреници

Српски национални савет Црне Горе извинио се Србији, Републици Српској и српском народу, због црногорске подршке резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, поруком да то није глас већинске Црне Горе.
"Извини Србијо, извини Републико Српска, извини српски народе, извините наши часни преци. Глас Црне Горе на Генералној скупштини Уједињених нација за подршку срамној Резолуцији о геноциду у Сребреници није глас слободне и већинске воље грађана већ окупационе и инсталиране власти.
Нема оправдања за срамоту и понижење које је власт у Црној Гори нанела српском народу", наводи се у саопштењу које је потписао председник Савета Момчило Вуксановић.
Истиче се да је након свих невероватних притисака Србија историјски победник на понос васколиког српског народа и слободног света.
"Осрамоћен је само српски народ у Црној Гори. Очекујемо адекватно реаговање наших политичких представника", наводи се у саопштењу.
За резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН у четвртак су гласале 84 државе, против је било 19 земаља, а 68 њих је било уздржано.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала