Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Пренео сам Тајанију забринутост због резолуције, позвао га да опомене Приштину

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIЖМилош Вучевић и Антони Тајани
Милош Вучевић и  Антони Тајани - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је пренео министру спољних послова Италије Антониу Тајанију разочарење и забринутост српског народа због усвојене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, али истовремено је исказао и да смо поносни јер већи део човечанства није гласао за резолуцију.
“Бојим се да (резолуција) ништа добро не доноси, већ отвара духове прошлости, надам се да је у праву Тајани, а не ја. Време ће показати”, рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за новинаре са Тајанијем у Трсту где се одржава скуп италијанских и српских привредника.
Вучевић је казао да је пренео Тајанију забринутост због ситуације на КиМ И молбу да Италија учини све што може да се спречи ескалација на тој територији.
“Замолио сам Тајанија да се опомене Приштина. Крајње је време да се формира ЗСО и да се престане са узурпацијом српске имовине и пре свега са терором који се проводи над Србима”, поручио је Вучевић.
Вучевић је казао да се нада да ће Италија и остале чланице Квинте бити посвећене и делотворне по том питању.
Премијер је захвалио Италији на подршци Србији на европском путу, додајући да од Италије очекује да буде један од најгласнијих заговорника за “заокруживање европске приче”.
“Промовишемо као Србија да све земље и народи на том простору буду чланови ЕУ и многе ствари које се чине нерешивим користећи инструменте и интегритет ЕУ биће бар за нијансу лакше решиви и гарантоваће мир који је преко потребан”, рекао је Вучевић.

Тајани: Резолуција није сваљивање кривице на Србију, одговорност је индивидуална

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани рекао је данас поводом усвајања резолуције о Сребреници у ГС УН да је став те државе јасан и да оно што се догодило у Сарајеву није одговорност једне државе већ да је одговорност индивидуална.
"За нас је то нешто што се тиче прошлости", рекао је Тајани.
Он је додао да су јуче подржали амандмане који су имали за циљ да се избегне сваљивање кривице на Србију јер, како каже, то не треба да буде историјска осуда и напад на једну државу која нема директну одговорност.
"Одговорност је на онима што су извршили та дела", рекао је Тајани на заједничкој конференцији за новинаре са председником Владе Србије Милошем Вучевићем у Трсту.
На питање о дијалогу Београда и Приштине, Тајани је казао да Приштина мора да поштује обавезе које је преузела пред Европом нарочито што се тиче оснивање ЗСО.
"Треба поштовати обавезе које су преузете. Наши војници ће наставити да гарантују стабилност и мир И да штите манастире", поручио је Тајани.
Говорећи о процесу приступања ЕУ, Тајани је изјавио да ће се Италија залагати да се приступање Србије у пуноправно чланство у Европску унију догоди и пре 2030. године.
"То је наша жеља и ми се за то залажемо", рекао је Тајани одговарајући на питања новинара о роковима за приступање региона Европској унији.
Тајани је поручио да ће Италија учинити све како би рокови били што краћи и како би се то догодило што пре, додајући да искрено верује у уједињење Европе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала