- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Запад улази у фазу бламирања - накострешени јеж који би да укине реч Русије

© SputnikСпутњик и РТ - цензура
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
„Мислим да се овим сталним укидањем сајтова и канала западни блок држава помало бламира. Не знам ко ту на крају побеђује, а ко губи, али ово није више „борба за срца и душе људи“, како су то раније говорили на Западу. Ово је доба у којем се некадашње либералне државе од губитка привилегија и водећег статуса у свету бране неким застарелим методама“.
Овако новинарка Љиља Смајловић коментарише поновно укидање Јутјуб канала „Погледи“, главне уреднице Спутњика у Србији, Љубинке Милинчић. Ово је други пут од почетка ове године да из западне „колевке демократије“ цензуришу њен канал.
Некадашњи пионири западног либерализма лишени су својих привилегија и данас се, каже Смајловић, користе врло старим методама, попут трговинских блокада, тарифа, санкцијама и цензуром информација уз другачије и конкурентније мишљење које их угрожава.
Постојало је време када се тај блок држава осећао конкурентним и јачим од совјетског блока, а сада се „совјетизовао“ и брани се на исти начин на који су се некад бранили затворени системи који су се плашили западног уплива. Овде је Запад постао као неки накострешени јеж који покушава да спречи да грађани сазнају да није обавезно стално ратовати, покушавати да блокираш туђи развој и покушавати да силом оствариш бољи положај и боље шансе за своје сировине и робу, рекла је Смајловић за Спутњик.
Наша саговорница истиче да Запад сада изгледа као земља која покушава да спречи да се свет мења и да људи мењају мишљења у складу са новим догађајима. Желе да читав свет и даље верује у њихових неколико старих догми – „ми смо бољи, код нас је демократија, код њих је диктатура“. Чим нешто крене да одудара од тога, каже Смајловић, они гледају да зачепе те рупе како не би изгубили подршку, међутим, у томе нису претерано успешни.
CC0 / / Цензура - илустрација
Цензура - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Цензура - илустрација

Где је и шта ради Европска федерација новинара?

Укидање канала поклопило се са годишњом скупштином Европске федерације новинара која се данас одржала у Приштини на којој би, каже Смајловић, било логично да је Удружење новинара Србије (УНС) регистровало свој протест. Ипак, УНС је, како објашњава наша саговорница, на неки начин вешто скрајнут и не учествује на поменутој скупштини Европске федерације која је постала „једно прилично једноумно политичко друштво“. Данас се, каже она, човек мора ослањати на подршку друштвених мрежа.
Те подршке са мрежа и те како има. Нисам приметила да се успешно блокирају другачији гласови. Приметила сам нешто сасвим обрнуто. Приметила сам амерички страх од Тик Тока који најбоље осликава одлука да се он укине како би Израел постао популарнији, односно како би се зауставио одлив симпатија према Израелу и повећање симпатија за Палестинце. Американци немају другу идеју него да Тик Ток угасе. То су стварно биле методе из совјетског времена.
Новинар Владимир Радомировић такође сматра да би скуп у Приштини био идеална прилика да се поставе питања везана за цензуру, али он исто тако не види поенту жалби Европској федерацији новинара. Он верује да ће се читав скуп претворити у још један једнострани приказ рата у Украјини и односа Запада према Русији.
Могу само да кажем да је очигледно да је Запад, односно водећи западни медији, у које убрајам и Јутјуб, јер то је ипак једна медијска платформа, постао толико алергични на Русију и информације које долазе из Русије, да више и не знају да направе разлику између онога шта би требало да раде и цензуре. Ово је чиста цензура и у крајњој линији показује какав страх влада на Западу од информација које долазе из Русије. Очигледно је да ни рат, ни санкције нису дали онај резултат који је Запад очекивао и сада можемо очекивати да се та цензура појача, односно да Западне државе покушају потпуно да сузбију сваки помен Русије, поготово позитиван, рекао је Радомировић за Спутњик.
CC0 / / Спутњик цензура - илустрација
Спутњик цензура - илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Спутњик цензура - илустрација
Радомировић каже да му је драго што Србија не учествује у свему томе, односно што у Србији могу да се чују сви гласови – и они што долазе из Русије и они који критикују Русију, и украјински извештаји и они који долазе са руске стране фронта. Србија је, истиче он, ипак остала једна оаза информисаности у мору лажи и цензуре које се, нажалост, све више повећава.

Укидају сами себе

Публициста Станко Црнобрња каже да је читава ситуација потпуно јасна и да се ради о политици која се води од раније, а која се само продубљује и шири на све могуће адресе. Једна од могућих адреса на које та цензорска машина сматра да треба обратити пажњу, каже он, је и адреса Спутњикове уреднице.
То је машинерија која укида. Укинута је ваша цела структура у Америци и Западној Европи и то је постало чињенично стање. Нема више ни питања због чега се то ради. Ради се зато што је то њихова политика. Она је окрутна, цензорска, не узима у обзир никаква међународна правила, етику новинарства или било шта друго и то је једна агресивна и конфронтирајућа политика, рекао је Црнобрња за Спутњик.
Он каже да се оваква цензура дешава под притиском истих интересних сила и група које то исто раде и на сопственом терену. Они гасе на хиљаде налога у својим земљама и само прошле године је Јутјуб погасио више од 54 хиљаде домаћих, односно америчких налога. Угасили су их зато што су сматрали да су ти канали против интереса америчке демократије, а тако ће проћи и сви други, закључио је Црнобрња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала