- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Блокирају све у вези подршке Украјини“: На Западу се пожалили на јаког савезника Русије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Европске уније
Заставе Украјине и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Мађарска спречава покушаје ЕУ да искористи профит од замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини, пише амерички лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе.
„У овом тренутку они блокирају све што је повезано са војном подршком Украјине“, рекао је један од саговорника листа.
Како је прецизирано, да би обезбедили споразум о коришћењу профита од замрзнуте руске имовине, званичници ЕУ понудили су Мађарској договор да њихов део бриселских средстава не буде коришћен за куповину оружја за Оружане снаге Украјине. По речима извора „Фајненшел тајмса“, то је убедило Орбана да не стави вето на механизам који промовише ЕУ, али мађарске власти и даље одлажу спровођење споразума.
Поред тога, како се истиче, било која одлука на нивоу Г7 о коришћењу будуће добити од руске имовине захтеваће једногласну подршку свих 27 чланица ЕУ, што ће дати Мађарској „још једну прилику да осујети планове о даљем финансирању Украјине“.
Дипломате су изразиле наду да ће консензус бити постигнут до јула, када доспева прва исплата.
Европска унија, Канада, САД и Јапан замрзнули су средства Русије у износу од око 300 милијарди долара након почетка специјалне војне операције. Од тога се око 5-6 милијарди долара налази се у Сједињеним Америчким Државама, а највећи део је у Европи, укључујући на међународној платформи „Јуроклир“ у Белгији, где се чува 210 милијарди долара.
Предлози закона о пружању војне помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, конфисковању замрзнуте имовине Русије за њихову фактичку предају Кијеву, као и увођењу додатних санкција Кини одобрени су 20. априла у Представничком дому САД.
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
РУСИЈА
Орбан: Европа се припрема за рат са Русијом, преиспитујемо улогу Мађарске у НАТО
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала