- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Анора“ освојио Златну палму у Кану

© Tanjug / AP/Scott A GarfittАмерички редитељ Шон Бејкер освојио је Златну палму, главну награду 77. Међународног филмског фестивала у Кану за филм „Анора“
Амерички редитељ Шон Бејкер освојио је Златну палму, главну награду 77. Међународног филмског фестивала у Кану за филм „Анора“ - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Амерички редитељ Шон Бејкер освојио је Златну палму, главну награду 77. Међународног филмског фестивала у Кану за филм „Анора“.
Реч је о драми чија је радња смештена у сиромашним четвртима Њујорка и луксузним вилама руских олигарха. На фестивалу је оцењено да тај филм оживљава америчку независну кинематографију.
„Овај филм је величанствен, пун хуманости. Слама нам срца“, рекла је председница жирија Грета Гервиг, редитељка блокбастера „Барби“.
Ове године је у конкуренцији за Златну палму била 22 остварења, међу којима и „Мегалополис“, славног редитеља Френсиса Форда Кополе и „Емилија Перес“ редитеља Жака Одијара.
Филм " All We Imagine as Light" освојио је Велику награду, док је Награду жирија освојио филм "Емилиа Перез", преноси АП.
Посебну награду је освојио филм " The Seed of the Sacred Fig", а за најбољег глумца је награђен Џес Племонс за улогу у филму " Kinds of Kindness".
Награду за најбољу глумицу освојио је ансамбл из филма "Емилиа Перез" - Карла Софија Гаскон, Зое Салдања, Селена Гомез и Андриана Паз.
Најбољи редитељ ове године је према жирију фестивала је Мигел Гомес за филм " Grand Tour".
Награду за најбољи сценарио је освојио филм " The Substance", док је за најбољи дебитантски филм проглашено остварење "Арманд".
Мерил Стрип је првог дана фестивала, 14. маја добила почасну Златну палму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала