- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко гађа нуклеарку? Веома опасна игра против Русије

© AFP 2023 / ARIS MESSINISУкрајински војник лансира дрон
Украјински војник лансира дрон - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Русија је крива за све, у наративу Запада. Тако можемо очекивати и извештај Међународне агенције за атомску енергију који би Русију оптужио да гађа нуклеарну електрану која је под њеном контролом. Уверен сам да је истрага део медијске кампање против Русије.
Ово за Спутњик, поводом информације да ће Међународна агенција за атомску енергију објавити која страна напада нуклеарку, каже Митар Ковач, генерал, директор Евроазијског безбедносног форума:
„Мисија која доставља податке под великим је утицајем те међународне те агенције, а она под утицајем водећих земаља Запада, Америке и Велике Британије. Ту има доста особља које може да учествује у различитим видовима медијске кампање како би се Русија приказала на недоличан начин, па чак и као земља чије деловање може угрозити безбедност цивила целе регије“.
Генерални директор ИАЕА, Рафаел Гроси, рекао је за Спутњик да ће Међународна агенција за атомску енергију објавити која је страна вршила нападе на Запорошку нуклеарну електрану ако успе независно да потврди ту информацију.
Он је додао и да је изузетно тешко утврдити извор напада који могу бити опасни по добар део Европе, с обзиром на тип дронова, њихову путању, чињеницу да могу бити лансирани из било ког правца.

Дрон може бити било чији

Митар Ковач ово потврђује, али и додаје још једну чињеницу, ако после напада остају крхотине дрона, експертизом је могуће ближе одредити ко је произвео дрон.
„Обавештајне службе, управо да би урадиле неко дело на штету противничкој страни, дођу у посед такве врсте дронова. Уз то, линије фронта су падале из руке у руку на појединим деловима ратишта у Украјини. Није искључено да део тих дронова који су руске производње није доспео у посед украјинских оружаних снага. Оне их накнадно могу користити тако да прикажу да је тај дрон руског порекла и да је дејствовао по неком делу нуклеарне електране“.
Ковач додаје да је Гроси потпуно у праву када је у питању артиљерија, немогуће је утврдити чије оруђе гађа овај стратешки циљ.
„То су системи које поседује и једна и друга војска и онда је само питање експерата у тој мисији коме ће приписати ту неодговорност. А зна се, ако су ти људи под великим утицајем обавештајних служби Америке и Велике Британије да ће то постати део медијске кампање и да ће се и на тај начин у наредном периоду оптужити Руска Федерација“.

Негативна кампања против Русије

Ковач додаје да негативна кампања против Русије везана за Запорошку нуклеарну електрану траје од почетка сукоба, али да је сада интензивирана, што се већ дешавало, зато што Украјинцима не иде добро, посебно на фронту.
„У суштини ради се управо о медијској кампањи која никад није напуштена, само је имала дисконтинуитет, а појављивала се обично када су Украјинци губили територије или када су долазили у оперативну кризу као што се сад дешава на северу око харковске области и дњепропетровском региону. Како се линија фронта помера на запад, тако су Зеленски и његово окружење спремни и на овакве провокације које би дискредитовале руску војску и руску државу“.

Игра која може коштати пуно живота

Ковач наглашава да ова игра може бити јако опасна, иако Русија предузима мере заштите у самој електрани, по питању горива и радиоактивног отпада. Да ли је то довољно, тешко је рећи, с обзиром на кампању која се води. Биће добро ако све остане на медијској кампањи.
„Не бих искључио у наредном периоду рата да изазову акцидент који би посредно утицао на руску владу, политичко и војно руководство, да приступе преговорима. Ако дође до неконтролисаног пуцања фронта и губитка територије, ако дођу у проблем многи региони, дође до повлачења или распада украјинских оружаних снага, не бих искључио могућност већег акцидента који би указао на Русију као државу која је неодговорна и која не може да их заштити или која чак дејствује по нуклеарним погонима“, закључује Ковач.
Запорошка нуклеарка на левој обали Дњепра у близини града Енергодара, прешла је под контролу руске војске у октобру 2022. године. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету, има шест енергетских блокова снаге по 1 гигават.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала