- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Кад Хавијер Бардем свира српску „двојку“ | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ истражујемо шта је осим хаоса донео закон о родно сензитивном језику као и шта се све сместило у 25 година светског бенда „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“.
Чиме све збирка стране уметности Народног музеја у Београду коју чини 1.100 сликарских и скулпторских дела, фасцинира публику, нарочито странце, да ли je чуднo или је само непознато то да Београд по благу које има припада групи светских музеја – са радовима Карпача и Тинторета, Бројгела и Рубенса, Дега и Монеа, Реноара, Матиса, Пикаса, Кандинског, Шагала? О делу тог блага које је представљено на изложби „Тело и простори“, приређеној поводом 180 година постојања Народног музеја - у „Орбити културе“ разговарамо са ауторком ове изложбе Драганом Ковачић.
Како холивудски глумац Хавијер Бардем на бубљевима свира српску „двојку“, шта покреће легендарног Марадону да у истом ритму истрчи на сцену и заплеше, ко једини може да у публици окупи Путина, Шојгуа и Горбачова – открива фотомонографија „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра“. О овом јединственом документу о четврт века рада наше светски познате групе разговарамо са њеним аутором Драганом Теодоровићем Зеком.
Да ли смо, неколико дана по ступању на снагу закона о родној равноправности, а чији се део односи на употребу родно сензитивног језика, језички тачнији или збуњенији, како се примењују правила која још нису јасно одређена, да ли је реч о лингвистичком или идеолошко-политичком експерименту, како ћемо говорити у данима пред нама а да због тога не будемо новчано кажњени – нека су од питања за проф. др Александра Милановића, председника владиног Савета за српски језик и доцента др Катарину Беговић.
Од Младена Савковића сазнајемо шта ћемо гледати на предстојећем „Шпанском метру“, а ексклузивно у данашњој „Орбити културе“ гостује и један од водећих савремених руских писаца Евгеније Водоласкин.
Орбита културе, 25.5.2024.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала