- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поражавајућа статистика: 40 одсто родитеља у Србији не превози децу у аутомобилима на прописан начин

© Фото : Pexels/Photo by Sindre Fs Унутрашњост аутомобила
Унутрашњост аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а, пуковник Славиша Лакићевић изјавио је данас да око 40 одсто родитеља у Србији не превози децу аутомобилима на прописани начин и да статистика показује да сваке године има све више прекршајних пријава за небезбедно и непрописано превожење најмлађих.
Он је за Танјуг казао да је прошле године поднето око 4.200 прекршајних пријава родитељима и возачима који нису децу превозили на безбедан начин.
„Овај податак нам говори да морамо још много да радимо на унапређењу безбедности деце у вожњи. То нам је и један од главних циљева стратегије безбедности саобраћаја до 2030. Године“, рекао је Лакићевић.
Он је нагласио да је и приоритет у раду саобраћајне полиције и МУП-а да до 2030. буде нула погинуле деце у саобраћају.
Према речима Лакићевића, у Србији је током прошле године погинуло десетеро деце, а претходних година је било чак и 12 смртних случајева годишње.
„Просечно, од 2019. до ове године у саобраћају на нашим путевима, гине десеторо деце, што опет говори да морамо да се запитамо шта је то с нама, шта је то са људима, који и даље, поред свих наших апела и превентивних, али и репресивних активности у контроли саобраћаја и даље не превозе децу на прописан и безбедан начин“, рекао је Лакићевић током бесплатне доделе 340 ауто седишта за малишане са општине Звездара, које је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја Србије у сарадњи са том градском општином.
Лакићевић је апеловао на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, јер једино тако може да се унапреди и безбедност деце у саобраћају.
Он је навео и податак да да појас на предњем седишту у Србији везује негде око 80 одсто људи, а на задњем свега 16 одсто.
Најавио је и да ће МУП у овој години покренути и националну кампању за безбедности саобраћаја у којој ће се укључити, поред свих субјеката безбедности саобраћаја, и бројни спортисти и јавне личности, као и носиоци државне власти како би се помогло да се промени став свих учесника саобраћаја и унапреди поштовање саобраћајних прописа.
Како је рекао, казне за неодговорне родитеље и возаче који превозе децу аутомобилом на непрописан начин зависе од тога како се деца превозе, односно да су оне ако се не користи седиште 5.000 динара, уколико се превози дете на месту које није предодређено за седење санкција је од 100 до 120 хиљада динара, а уколико превозите дете на предњем седишту она је од 20 до 40 хиљада динара и од пет до седам казнених поена за возаче.
Лакићевић је додао и да се пише и нови закон о безбедности саобраћаја, да би он требало да буде завршен до краја ове календарске године и да ће у њему неке санкције бити пооштрене.
„Ми смо прошле године поднели историјски највећи број санкција - 1.401.000 прекршених пријава за неодговорне учеснике у саобраћају, али опет нисмо имали резултате како је очекивано. Наравно резултат је био бољи него годину дана пре, јер смо имали 53 мање изгубљених живота него 2022. Имали смо и мање незгода и мање повређених лица и страдале деце“, рекао је Лакићевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала