- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминуо директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић

© Tanjug / RADE PRELICМиладин Ковачевић
Миладин Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић преминуо је јутрос у 71. години, потврђено је Танјугу.
Ковачевић је рођен 24. августа 1952. године у Казанцима (Гацко), а основну школу је завршио у Никшићу, гимназију у Горњем Милановцу.
Дипломирао је на Математичком факулету у Београду на одсеку за математику, општи смер и математичке структуре 1976. године.
Исте године уписао је постдипломске студије из области статистике при Економском факулету у Загребу у организацији Савезног завода за статстику и ангажмана (професора и програмске асистенције) Индијског статистичког института у Калкути.
Магистарски рад под насловом „Ефекат пописивача“ одбранио је 1978. године и стекао звање магистра економије из области статистике.
За заменика директора Републичког завода за статистику Србије постављен је 2003. године, са задатком хармонизације и унапређења статистичког система, а постављен је поново на исти положај 2011. године.
У том својству пресудно је допринео успостављању и утемељењу Система националних рачуна као и одговарајуће аналитичке инфраструктуре и кадровског потенцијала за потребе корисника, а пре свега носилаца економске политике.
Директор Републичког завода за статистику постаје 2015. године.
Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти директора Републичког завода за статистику др Миладина Ковачевића.
„Са тугом сам примио вест о смрти др Миладина Ковачевића, једног од највећих стручњака у области статистике и уваженог члана најрелевантнијих глобалних организација и института у овом домену.
Велики ерудита и патриота, перфекциониста у сваком послу, др Ковачевић је постављао пред себе и своје запослене највише стандарде, без обзира на задатак који је био пред њима. Заљубљеник у прецизност математике, постепено је ширио области статистичких испитивања, а неке од анализа и пројекција које се односе на будућност наше земље и по неколико деценија унапред, сведоче о његовој визији Србије, коју је волео више од свега.
Др Ковачевић је био и један од ретких врхунских стручњака који је руководио најтежим и најопсежнијим статистичким акцијама у време распада бивше Југославије, када је стручно, одговорно и професионално, без обзира на почетак ратних сукоба, завршио посао у готово немогућим условима.
Достојанствено је подносио и срамне вербалне, али и физичке нападе оних којима су част, људскост и професионализам непознате категорије. Као научник светског гласа, наставио је поштено и савесно да обавља своје одговорне дужности на послу којем је био посвећен искрено и до краја, као што је био одан и својој Србији.
Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима др Миладина Ковачевића. Нека почива у миру“, наводи се у саучешћу председника Вучића, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника Републике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала