Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта о Србији и БиХ пише у извештају „Западни Балкан - обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО“

© SputnikНАТО
НАТО - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Известилац за нацрт извештаја "Западни Балкан - обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО", лорд Марк Ланкастер заложио се за посвећивање веће пажње решавању спора Београда и Приштине и политичком застоју у БиХ.
Он је у нацрту извештаја, у којем, како је навео, указује на узроке главних безбедносних изазова у региону, а који је представио на заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Софији, навео да је кључно средство да се то учини напор да се олакша ширење ЕУ у региону.
Према његовом мишљењу, КФОР мора добити већу подршку, а "савезници пронаћи нове начине и средства да прошире војну сарадњу са регионом".
У нацрту извештаја који је објављен на сајту ПС НАТО Ланкастер оцењује да одсуство нормализованих односа између Београда и Приштине изазива претњу озбиљног сукоба са потенцијалним регионалним импликацијама.
Када је реч о БиХ, он сматра да политичка парализа у Босни и Херцеговини има латентни потенцијал да сруши Дејтонски споразум.
"Заустављени дијалог Београда и Приштине и наметнута политичка парализа у БиХ спречавају напредак Србије, БиХ и процеса придруживања Косова ЕУ", наведено је у нацрту извештаја.
Додаје се да то остаје главни фактор регионалне нестабилности и блокира ефикасну регионалну економску интеграцију.
Из Скупштине Србије претходно је саопштено да су током састанка чланова делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО са лордом Ланкастером народни посланици изнели низ коментара на текст извештаја, посебно на део који се односи на ситуацију на Косову и Метохији.
Лорду Ланкастеру су уручене детаљне примедбе и коментари делегације Србије, које се, поред осталог, односе на потребу да се заузме непристрасан однос према Косову и Метохији, који би био у складу са декларисаном политиком НАТО према овом питању.
Указано је да извештајем нису обухваћени подаци о насиљу којем су Срби на КиМ у континуитету изложени, услед низа једностраних потеза Приштине и истакнуто да Приштина не испуњава обавезе преузете Бриселским споразумом, те да већ 11 година није формирана Заједница српских општина.
Делагација Србије је подсетила да су, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, припадници мисије КФОР једине легитимне оружане снаге, те је стога трансформација такозваних "косовских безбедносних снага" у супротности са међународним правом, наведено је у саопштењу.
На агенди пролећног заседања ПС НАТО које се одржава у Софији налази се, између осталог, и захтев тзв. Скупштине Косова да постане придружени члан, након што је одлуку о томе у марту донео Стални одбор Парламентарне скупштине НАТО.
Председница Скупштине Србије Ана Брнабић упутила је писмо шефовима свих делегација чланица и придружених чланица у Парламентарној скупштини НАТО, у којем је указано да би додељивање статуса придруженог члана тзв. Скупштини Косова неупитно представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на КиМ, као и за опструисање Бриселског дијалога.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала