- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције СВО - Sputnik Србија

Гранатирана Белгородска област, једна жена убијена; Украјинска војска у критичној ситуацији

Пратите нас
Специјална војна операција, дан 822. Кијев је признао да је због офанзиве руске војске тренутно веома напето код места Кисловка у Харковској области. Борба за Часов Јар и даље траје. У међувремену, шеф НАТО позвао је Алијансу да укине ограничења за ударе Кијева западним оружјем на територију Русије.
Након што је Украјина отворила све бране на хидроелектрани Дњепар, Министарство за ванредне ситуације Русије саопштило је да насељеним местима Херсонске области на левој обали Дњепра не прете поплаве.
У Харкову су ноћас поново одјекивале експлозије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:23 25.05.2024
Једна жена је погинула након што је украјинска војска гранатирала село Дубово у Белгородском региону Руске Федерације.
Према наводима губернатора региона Вјачеслава Гладкова, руски ПВО системи одобирили су 15 ваздушних мета, међутим, један пројектил је погодио двориште једне куће услед чега је погинула жена и рањено је још четворо људи.
14:48 25.05.2024
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао је да америчке власти поново показују незаинтересованост за прекид борбених дејстава у Украјини и позвао их је да престану са покушајима да „продуже агонију режима” у Кијеву.
14:39 25.05.2024
Украјинске снаге су у току протеклог дана више од 150 пута гранатирале Белгородску област из артиљерије и гађале дроновима, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
14:22 25.05.2024
Зеленски: Прекид ватре био би опасан за Украјину
Владимир Зеленски је изјавио да не види могућим разматрање питања о прекиду ватре са Русијом.
„Примирје данас... То је за нас веома, веома“, рекао је он, преноси „Орда“.
Он тврди да Русија може „искористити ту околност да ојача своју позицију“.
13:43 25.05.2024
Украјинска војска у критичној ситуацији
Ситуација за Оружане снаге Украјине постаје критична, пошто Украјинци не успевају да одбијају нападе руске војске, изјавио је командант батаљона украјинске војске Јуриј Федоренко за „Њујорк тајмс“.
„Напредовали су корак по корак, заузимајући један положај за другим... Тамо где су наше линије биле веома снажно утврђене Руси су користили навођене авионске бомбе, једноставно их сравнивши са земљом“, рекао је он.
Како је додао, гранатирање руских снага је толико интензивно да украјинске Оружане снаге немају другог избора него да се повлаче.
Федоренко верује да ће овим темпом руска војска за неколико недеља заузети подручје око Часовог Јара.
13:18 25.05.2024
13:17 25.05.2024
У Чернигову на северу Украјине одјекнула је експлозија, пише украјински лист „Страна“.
12:25 25.05.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге настављају да напредују у дубину одбране противника у Харковској области: нанет је пораз украјинским снагама у подручју места Јурченково и Бакшејевка, одбијена су два контранапада код Волчанска и Глубоког, заузети су повољнији положаји у подручју Степове Новоселовке.
Руска војска је током протеклог дана гађала место привременог дислоцирања страних плаћеника у Украјини.
Јединице групе „Север“ нанеле су пораз људству и техници две украјинске бригаде. Одбијена су два контранапада Оружаних снага Украјине.
Јединице групе „Исток“ заузеле су повољније положаје и одбиле украјински напад.
Јединице Западне групе Оружаних снага Русије заузеле су повољније положаје и нанеле пораз формацијама једне бригаде Оружаних снага Украјине.
Оружане снаге Украјине изгубиле су до 210 војника у зони одговорности Западне групе Оружаних снага Русије.
Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности руске групе снага „Север“ броје до 220 војника, уништена је и хаубица „панцерхаубиц“ 2000.
Јужна група Оружаних снага Русије побољшала је положај на фронту и поразила људство и технику две бригаде Оружаних снага Украјине.
Системи ПВО у току протеклог дана оборили су 25 беспилотних летелица, једну авионску бомбу „хамер“ и три противрадарске ракете ХАРМ.
Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности Јужне групе руских трупа премашили су 375 војника.
Јединице групе „Центар“ Оружаних снага Русије одбиле су три контранапада Оружаних снага Украјине.
Јединице групе трупа „Југ“ уништиле су два складишта муниције Оружаних снага Украјине.
Оружане снаге Украјине изгубиле су до 410 војника у зони одговорности групе „Центар“ Оружаних снага Русије.
12:15 25.05.2024
Владимир Зеленски је изјавио да га не брину разговори о његовој нелигитимности као председника Украјине после 20. маја, када му је званично истекао мандат.
„Сви нормални људи, који знају да читају законе, прочитаће их и извући закључак. Према томе, то ме, искрено, не мучи много“, рекао је Зеленски за лист „Орда“, позивајући се на Устав Украјине.
Међутим, он није прецизирао који тачно део главног закона треба „проучити“.
12:06 25.05.2024
11:25 25.05.2024
10:46 25.05.2024
Украјинске беспилотне летелице су два пута од јутрос изводиле напад на град Шебекино. У нападу није било жртава, а оштећено је једно индустријско предузеће, рекао је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
10:23 25.05.2024
Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је да је у једном од градских округа одјекнула експлозија.
10:15 25.05.2024
Украјина: Из Харковске области евакуисано 11.000 људи
Из пограничних подручја Харковске области у Украјини евакуисано је 11.090 људи, саопштио је шеф регионалне војне администрације Олег Сињегубов.
Како је прецизирао, људи су евакуисани из Чугујевског, Харковског и Богодуховског округа.
09:53 25.05.2024
Артиљерија групе „Центар“ ударима из хаубица и минобацача уништила је упоришта и командно место украјинске војске на авдејевском правцу, пружајући подршку офанзиви руских снага, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:47 25.05.2024
07:26 25.05.2024
Кремљ: Нема потребе за мобилизацијом
У Русији нема потребе за мобилизацијом, руски председник је више пута говорио о томе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је тим речима прокоментарисао писање „Фајненшел тајмса“ да би крајем ове или почетком следеће године Русија могла наводно да објави нови талас мобилизације.
„Тешко да 'Фајненшел тајмс' разуме праву слику. Може се само рећи да активно примамо добровољце по уговору, то је свакодневно у току. Председник је више пута говорио да, по мишљењу војске, потребе за тим (мобилизацијом) нема“, рекао је Песков.
07:20 25.05.2024
Руске ПВО снаге ноћас су уништиле два украјинска дрона изнад Белгородске области и један дрон изнад Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:18 25.05.2024
Артиљерија морске пешадије Црноморске флоте групе „Дњепар“ уништила је утврђене камуфлиране положаје украјинске војске на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:16 25.05.2024
Кијев признао губитак положаја на покровском правцу
Генералштаб Оружаних снага Украјине признао је да је изгубио положаје на покровском правцу, источно од села Евгењевка.
„Русија је остварила делимичан успех источно од Евгењевке. Оружане снаге Украјине предузимају активне мере да поврате изгубљени положај“, наводи се у саопштењу штаба на Телеграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала