- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Због чега неке звезде нестају без трага?

© Фото : Pexels/Photo by Alex Andrews Свемир
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Када масивне звезде дођу до краја свог живота, обично умиру у експлозији познатој као супернова. Међутим, недавна запажања су открила да неке масивне звезде једноставно нестају без трага, збуњујући научнике.
Међународни тим, предвођен астрофизичаром Алехандром Виња-Гомезом са Института Нилс Бор и Института за астрофизику Макс Планк, нуди уверљиво објашњење за овај феномен. Поменути тим сугерише да би неке масивне звезде могле тихо да окончају своје животе, урушавајући се директно у црне рупе без очекиване супернове. Наиме, звезде које су биле јасно видљиве у старијим астрономским прегледима необјашњиво су одсутне у новијим.
Њихово истраживање, које је објављено у часопису Physical Review Letters, фокусирало се на бинарни систем под називом ВФТС 243 у Великом Магелановом облаку. Овај систем се састоји од црне рупе и пратеће звезде, али не показује знаке експлозије супернове, што је у супротности са постојећим моделима који предвиђају да би супернова требало да прати формирање црне рупе.
„Ако би неко стајао и гледао видљиву звезду која пролази кроз тотални колапс, то би, у право време, могло бити као да гледаш како се звезда изненада гаси и нестаје са неба“, објашњава Виња-Гомез. Потпуни колапс таквих звезда је толико темељан да „нема експлозије, ништа не може да побегне и никаква сјајна супернова не би била видљива на ноћном небу“, додаје Виња-Гомез.
Звезде које су недавно примећене како нестају могле би се повезати са овим феноменом, пружајући потенцијално објашњење кроз анализу ВФТС 243. Када звезда која је више од осам пута већа од Сунчеве масе пређе у супернову, њени спољни слојеви се избацују, формирајући огромну прашину у облаку и гас. Језгро колабира у неутронску звезду или црну рупу, понекад добијајући „натални ударац“ од експлозије, шаљући га да јури кроз свемир, а неки од ових удараца могу бити довољно снажни да лансирају језгро звезде преко целе галаксије. Међутим, изгледа да то није случај са ВФТС 243 бинарним системом.
Тај систем укључује звезду стару 7,4 милиона година која је око 25 пута већу од масе Сунца и црну рупу која је око 10 пута већа од масе Сунца. Проучавајући орбитално кретање звезде пратиоца, научници су закључили о присуству црне рупе, посматрајући готово кружни облик орбите. Ово сугерише да црна рупа није примила поменути значајан ударац од супернове.
Наши резултати истичу ВФТС 243 као најбољи видљив случај до сада за теорију звезданих црних рупа насталих потпуним колапсом, где експлозија супернове не успе и за коју су наши модели показали да је могућа, објашњава астрофизичарка Ирене Тамбора са Института Нилс Бор. Случај овог бинарног система служи као кључно мерило за будућа проучавања еволуције и колапса звезда, преноси Сајенс алерт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала