- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Резолуција дебакл вишедеценијске лажи и подвала босанских муслимана

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик.
Председник Републике Српске Милорад Додик. - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да дипломатски успех 21. века, како је Денис Бећировић окарактерисао резолуцију у Сребреници, није ништа друго до дебакл вишедеценијских лажи и подвала које су босански муслимани пласирали по свету.
"Дипломатски успех 21. века, како је помпезно Бећировић назваo, алатка је у рукама западних земаља које овог лета и јесени очекују избори. Пошто немају одговор на догађаје у Гази, својим бирачима понудиће резолуцију која се тиче муслимана, али на некој другој тачки света", рекао је Додик.
Додик је указао на то да данас чак 109 држава света не подржава Бећировићеву верзију догађаја у Сребреници у јулу 1995. године и практично оспоравају одлуке суда које су основале управо УН.
Признавши да је резолуцију о Сребреници спремао у тајности, Додик каже да је Бећировић признао да је радио нешто неприхватљиво и кварно, јер да то није тако, зашто би се то радило у тајности.
"Признао је такође да не поштује Устав БиХ ни законе БиХ, јер, осим што је резолуција рађена тајно, у УН је завршила противуставно, без сагласности сва три члана Председништва БиХ. Ни прес конференција о којој говорим, ни његови иступи у Њујорку нису били у име БиХ, иако се он константно труди да ставове Бошњака испоручује као ставове БиХ, рекао је Додик за Срну.
Према његовим речима, резолуција о Сребреници је и Лагумџијино прање пред муслиманима због Алжирске групе коју је изручио у Гвантанамо и покушај да кроз подршку Исламске верске заједнице седне на столицу бошњачког лидера и оконча владавину династије Изетбеговић.
"Сама чињеница да се Бећировић правда због ове резолуције, говори да је свестан да је ово довело у питање постојање БиХ", каже Додик и напомиње да резолуција о Сребреници не доприноси ни миру ни суживоту већ је директна претња српском народу у БиХ.
"Но Бећировић не зна, јер и не може да зна, да народ који је преживео геноцид нико не може застрашити", закључио је Додик.
Бећировић је изјавио како су "многи мислили да никада неће дочекати ову резолуцију у УН, али да су након низа неуспелих покушаја успели".
Он је у обраћању после усвајања резолуције рекао да иза тог "успеха стоји добро осмишљен и предан рад", да је то "једна од најважнијих дипломатских и политичких победа БиХ у 21. веку.
Бећировић је тада изјавио да је активности у вези са резолуцијом покренуо на почетку мандата, а интензивирао пре 12 месеци, те појаснио како "нису пуно причали, али су пуно радили" као и да је реч о једном од "најкомплекснијих пројеката који је подразумевао многе активности".

"Хрватска би сада требало да ћути јер је управо НДХ починила геноцид над српским народом"

Председник Републике Српске је изјавио да би Хрватска после спонзорисања резолуције о Сребреници требало да ћути јер је управо НДХ починила је неспоран геноцид над српским народом.
Додик је рекао Срни да се шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман данас, након спонзорисања резолуције, позива на одрживост БиХ као заједнице два равноправна ентитета и три конститутивна народа, а није му сметало што је спорна резолуција стигла у УН управо кршећи начела која он данас промовише.
„Није му сметало ни то што су за резолуцију у УН лобирала два бошњачка члана Председништва. А начела једнакости се сетио због књиге која је промовисана у Сарајеву, а која Србију и Хрватску третира као агресоре на БиХ“, рекао је Додик након што је Грлић Радман реаговао због књиге која укључује и Хрватску као агресора, наводећи да је то неприхватљиво и да је Хрватска активно учествовала у одрживој БиХ.
Ако регуларна војска Хрватске није била у грађанском рату на територији БиХ, Додик је рекао да би било добро да Грлић Радман објасни ко је сравнио са земљом Мркоњић Град.
„Наравно да је Хрватска активно учествовала у грађанском рату у БиХ, за разлику од Србије која није имала ниједну војну јединицу на територији БиХ. О учешћу Хрватске у грађанском рату у БиХ изјаснио се и суд квалификујући то као удружени злочиначки подухват“, напоменуо је Додик, преноси РТРС.
Према његовим речима, Хрватска се у БиХ више пута јавља као спонзор, с тим да би нека спонзорства сада радо заборавила, али не може због пресуда Суда на чије одлуке се Радман данас позива, али у другом контексту.
„Хрватска би сада требало бар да ћути јер је управо НДХ починила највеће злочине на овом простору, починила је неспоран геноцид над српским народом“, закључио је Додик.
Радман је реаговао је због књиге која је представљена у Сарајеву, у издању једног бошњачког удружења, наводећи да ће се морати објаснити наратив којим се „искривљују чињенице и историјска истина“.
Грлић Радман је истакао да се никако не могу упоређивати улога Хрватске и Србије у последњем рату, истакавши како „не би било целовите, независне и суверене БиХ да није било Хрватске и Хрвата“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала