- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кнежевић суспендовао подршку Спајићу, судбина Владе у Мандићевим рукама

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилан Кнежевић и Андрија Мандић
Милан Кнежевић и Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Без обзира што је Демократска народна партија Милана Кнежевић суспендовала подршку Влади Црне Горе због гласања у Генералној скупштини за Резолуцију о „геноциду“ у Сребреници, Спајићев кабинет има већину, али дугорочна судбина Спајићеве Владе зависи од Андрије Мандића, сматра политиколог Владимир Павићевић.
Председништво Демократске народне партије (ДНП) најоштрије је осудило одлуку Владе Црне Горе да у Генералној скупштини Уједињених нација гласа за Резолуцију о „геноциду“ у Сребреници и једногласно је донело одлуку о суспензији подршке Влади Милојка Спајића.
ДНП је саопштила и да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун месец.
„ДНП неће делегирати ни потпредседника владе, ни министра саобраћаја у владу Милојка Спајића, за које је било утврђено да коалиционим Споразумом припадају ДНП–у. Сматрамо да би уласком наших представника у ову владу аболирали премијера Милојка Спајића за изгласавање Резолуције о Сребреници. Тако бисмо елеминисали сваку могућност редефиниције постојећег коалиционог Споразума што би представљало издају бирача наше коалиције, јер би се испоставило да су нас све време интересовале министарске и друге функције“, наводи се у саопштењу.

Условна суспензија подршке Влади

Реакција партије Милана Кнежевића на гласање Црне Горе у Уједињеним нацијама о резолуцији о Сребреници је очекивана, али је суспензија подршке Влади условна, каже за Спутњик политиколог Владимир Павићевић.
Суспензија подршке зависиће од наредних потеза Спајићеве Владе као што је, на пример, Спајићев став како би требало да се изјасне његови посланици из Покрета „Европа сад“ о предложеној Резолуцији о Јасеновцу, и низу других ствари, додаје Павићевић.
„Суспензија је условна, не ступа на снагу одмах чекаћемо до краја јуна да видимо како ће тећи комуникација између Спајића и Кнежевића. У зависности од те комуникације, можемо очекивати неки наредни потез Милана Кнежевића и његове странке. По мом мишљењу, суштина свега је да наредних месец дана искористе и Спајић, и Кнежевић, и Мандић како би разговором дошли до позиције Спајићеве владе у наредних неколико година, која не би реметила односе унутар већине која подржава његову владу. Мој је предлог да се обавезно договори та реконструкција владе која би подразумевала да ауторитети и из Кнежевићеве и из Мандићеве странке постану нови чланови те владе и да тако Спајићева влада ипак буде стабилна до краја мандата.“

Кључ опстанка Владе у Мандићевим рукама

И без договора са Кнежевићем, Спајићева Влада има већину, каже Павићевић и додаје да посланици Нове српске демократије Андрије Мандића не најављују да су заинтересовани да јој ускрате подршку.
Али судећи по реакцијама Андрије Мандића, не изгледа да је и он спреман да суспендује подршку Спајићевој влади, додаје Павићевић.
„Дакле, Спајићева влада и без подршке Кнежевићевих посланика има већину у Скупштини. Е сад, ми бисмо могли да разговарамо шта би се десило да и Мандић крене путем који је кренуо Кнежевић, па и он одлучи да ускрати подршку влади господина Спајића. То би онда створило кризу владе и отворило питање или да ли стварати неку нову већину или, што је нешто вероватније, изласка на нове изборе.“
Али судећи по реакцијама Андрије Мандића, не изгледа да је и он спреман да суспендује подршку Спајићевој влади, додаје Павићевић.
„Делује ми да Спајић има најбољу комуникацију у односу на све друге лидере, управо са господином Мандићем. У тој њиховој комуникацији видим и могућност да се деси та хитна реконструкција која би значила да упркос овој најави, и Кнежевић, односно ауторитети из његове странке, добију места у тој влади. Другим речима, да се та влада оснажи политичким личностима и из Кнежевићеве и из Мандићеве странке“, закључио је Павићевић.
Погледајте и:
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
РЕГИОН
Демократска народна партија суспендовала подршку Влади Црне Горе, упутила захтеве Спајићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала