- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Макрон: Треба да будемо спремни за сваки сценарио ради постизања мира у Украјини

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Европа мора у потпуности да подржава Кијев и буде спремна за сваки сценарио како би се постигао мир у Украјини, изјавио је француски председник Емануел Макрон.
„Направили смо овај скок од самог почетка сукоба у Украјини, али морамо да идемо још даље. Ми то схватамо и заузели смо оштар став. Ово питање ћемо покренути и на заједничком (француско-немачком) савету министара и савету одбране у уторак. Морамо помагати Украјини да се одупре до самог краја, наоружавати је, обучавати, подржавати и бити спремни за сваки сценарио како бисмо изградили дугорочни мир у оквиру међународног права“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са немачким председником Франком-Валтером Штајнмајером.
Он је нагласио да би, након своје тродневне посете Немачкој, желео да види „амбициозан план за одбрану Украјине“, одбрану и безбедност Европе, са изградњом заједничког оквира за ову безбедност, као и заједнички поглед на раст, иновације и конкурентност Европске уније.
Макрон је у недељу допутовао у прву званичну посету једног француског председника Немачкој после 24 године. На састанку са председником Штајнмајером, Макрон је рекао да данашњи изазови, укључујући сукоб у Украјини, захтевају „скок“ у сарадњи Француске и Немачке ради „припреме будућности“.
Раније је француски председник изјавио да се ЕУ сложила да створи „девету коалицију за дубоке ударе“ – испоруке ракета средњег и дугог домета Украјини. Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“. Са своје стране, немачки канцелар Олаф Шолц, више пута је изјавио да Берлин не жели да сукоб између Русије и Украјине прерасте у сукоб између Русије и НАТО-а.
Пољски тенк леопард на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Специјална операција у Украјини
Балтичке земље и Пољска: Ако се ситуација погорша, послаћемо трупе у Украјину
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала