- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Наставак акције бесплатних превентивних прегледа у Србији, први пут физијатријски прегледи деце

© Sputnik / Лола ЂорђевићХодник у болници
Ходник у болници - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Министарство здравља Србије, услед великог интересовања грађана, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа, коју спроводи у циљу ране дијагностике и промоције превенције.
У периоду од 8 до 17 часова у свим здравственим установама биће организовани физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима ће бити прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем, саопштило је Министарство здравља.
У истом периоду, у некој од 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, ураде тумор маркере простате, обаве пулмолошки преглед, а сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година биће обавезно урађен и рентген плућа.
И овога пута сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе већ у току наредне недеље.
Протекле недеље је 23.000 грађана обавило превентивне прегледе, а код њих 1.800 уочене су здравствене неправилности и послати су на даљу дијагностику и лечење, наводи Министарство здравља.
Министарство изражава захвалност свим грађанима који су протекле недеље обавили прегледе и позива све да превентивне прегледе обаве и ове недеље.
Посебно апелује на родитеље деце предшколског и школског узраста, која услед недовољно физичке активности и увећања времена које проводе испред екрана мобилних телефона, све чешће имају проблеме локомотроног система, односно кичменог стуба.
Листа здравствених установа које учествују у акцији са врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи објављена је на званичној интернет страници Министарства здравља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала