- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије: Цркву не треба прилагођавати духу времена - Јеванђеље се не може модернизовати

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије присуствовао је данас у храму Светог Саве на Врачару предавању јеромонаха Рафаила, настојатеља манастира Подмаине, на тему "Имамо име" и поручио да се Црква не треба прилагођавати духу времена јер се Јеванђеље не може модернизовати.
"Као што је отац Рафаило и рекао, наша вера јесте и наш живот и наше предање, а уколико је наш живот вера онда и не треба много речи и философије у духу овог света, него Реч, Слово, само по себи говори из нас", рекао је Порфирије, преноси ТВ Храм.
Он је додао да се у данашње време често чује да СПЦ треба осавременити.
"Нема потребе да ми било шта додајемо и одузимамо Јеванђељу, као што је апостол Павле рекао - 'Оно што примих, то вам предајем'. Не може се модернизовати Јеванђеље, није Црква тело које се прилагођава духу времена, него је свако време позвано да уђе у Цркву која је вечност и која постоји да би преображавала време и свет, а не да би себе преображавала у духу времена", рекао је Порфирије.
Патријарх Српске православне цркве служио је свету архијерејску литургију.
"Господ нас кроз данашње Јеванђеље позива да се и ми угледамо на оног који је од мноштва болести био болестан 38 година, али је због своје упорности и неодустајања, због своје вере и поверења у Христа успео да превазиђе своје болести, а узрок његове болести, као и сваке друге болести у искуству палог човека, открива се на крају ове јеванђељске приче када Господ отпуштајући исцељеног узетог каже: Иди и не греши више", поручио је Порфирије након литургије.
Литургију су саслуживали епископи западноевропски Јустин, ремезијански Стефан и хумски Јован, као и архимандрит Рафаило из манастира Падмаина и свештеници Милош Тришић из Тузле и Дејан Мандић из Копра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала