- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Сергеј Белица: Како сам преживео страхоте заробљеништва у Украјини

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаОбмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области
Обмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Сергеј Белица, који је мобилисан у ДНР, пао је Украјинцима у руке а у заробљеништву је преживео иако су му пуцали – прво у главу, а затим, док су га мучили, и у ногу.
Како је сам испричао репортеру Спутњика, мобилисан је у фебруару 2022. године, а у заробљеништво је пао на авдејевском правцу у јануару 2023. године.
„Клечао сам, нико ми се није обраћао, пуцали су ми у главу“, описао је он страхоте кроз које је прошао.
Белица додаје да је метак ушао код левог уха а изашао на десној страни лобање, после неког времена се освестио и, како су му руке биле везане напред, успео је да се ослободи.
Пошто је покушао да нађе своје другове, али су га повезли украјински војници мислећи прво да је њихов. Позвали су војне лекаре који су му пружили прву помоћ. Али, лекари су испод јакне пронашли руске ознаке и Сергеја је потом саслушавао и мучио војник са кодним именом „Грузин“.
Током мучења Сергеј је неколико пута губио свест да би дошао себи поливали су га водом.
„Он ми је пуцао у ногу, а онда су ме опет поливали. Сећам се да ми је говорио: ‘Друже, нећеш отићи овако’, а ја сам га молио: ‘Убијете ме, чему ово ругање’ “, испричао је он.
После је пребачен у болницу у Харкову, где су му ушили вилицу и некако „оспособили“ ногу.
Неко време био је у затворима у Харковској и Сумској области, где је јео само хлеб и нешто налик на супу, јер због ушивене вилице није могао ништа друго да једе и то чак два месеца.
Нису му дали ни штаке па се по затвору „кретао“ пузећи.
Размењен је у марту 2023. године и прво је упућен на лечење у болницу. Из отпусне листе могло се видети да му украјински лекари нису извадили конце због чега је дошло до упале, а због метка који су му испалили у главу није чуо на лево уво.
После лечења у руској болници, скинут му је фиксатор са ноге, кост је срасла али не у потпуности, са вилицом је све у реду али слух на левом уху је бесповратно изгубљен.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала