- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је „Дракулин сендвич“ - највећи протопланетарни диск икада откривен

звезде - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Око 1.000 светлосних година од Земље, космичка структура ИРАС 23077+6707 (ИРАС 23077) подсећа на џиновског лептира. Први пут ју је 2016. године приметио Циприан Т. Бергеа из америчке поморске опсерваторије користећи Пан-СТАРРС систем (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System).
Непроменљива природа наводне космичке структуре заинтересовала је научнике.
Два међународна тима су недавно проучавала ИРАС 23077 користећи субмилиметарски низ (СМА) на Хавајима. Открили су да је то млада звезда окружена највећим диском протопланетарних крхотина икада уочених. Ово откриће заправо нуди нове увиде у формирање планета.
У првој студији, Бергеа је открио да је ИРАС 23077 млада звезда у центру џиновског диска у ком се формирају планете. Други рад, ауторке Кристине Монш из Центра за астрофизику Универзитета Харвард, потврдио је постојање диска користећи Пан-СТАРРС и СМА податке. Први рад је прихваћен за објављивање, а други је већ објављен у часопису The Astrophysical Journal Letters.

Планетарни расадници

Протопланетарни дискови су планетарни расадници гаса и прашине око нових звезда. Ови дискови формирају прстенове током времена док се материјал спаја у протопланете, које могу постати стеновите планете, гасовити дивови и ледена тела. Ти дискови помажу астрономима да процене величину и масу младих звезда на основу њихових ротационих потписа, али посматрања могу бити изазовна због њихове оријентације.
Неки дискови, као што је онај ИРАС 23077, су „на ивици“ и заклањају светлост звезде домаћина, али остају светли на милиметарским таласним дужинама, што СМА примећује.
„Након што смо из података Пан-СТАРРС-а сазнали за овај могући диск који формира планете, желели смо да га посматрамо са СМА, што нам је омогућило да разумемо његову физичку природу. Оно што смо пронашли било је невероватно – доказ да је то највећи диск који формира планете икада откривен и да је изузетно богат прашином и гасом, за које знамо да су градивни блокови планета“, објаснила је Монш.
Откриће тако проширене и светле структуре као што је ИРАС 23077 поставља нека важна питања. Колико смо још ових објеката пропустили? Даља студија ИРАС 23077 је оправдана како би се истражили могући путеви формирања планета у овим изузетно младим срединама и како би се они могли упоредити са популацијама егзопланета уочених око удаљених звезда масивнијих од нашег Сунца, додаје астрофизичар Џошуа Бенет Ловел, такође из Центра за астрофизику Универзитета Харвард.
Горе поменуто откриће мотивише астрономе да траже сличне објекте у нашој галаксији, потенцијално пружајући увид у најраније фазе планетарних система.
Након посматрања ИРАС 23077, Бергеа је предложио надимак „Дракулин сендвич“, у част „Гомезовог хамбургера“, још једног протопланетарног диска, преноси Јуниверз тудеј.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала