- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Документарац о редитељу Миши Радивојевићу премијерно на „Белдоксу“

© skrinšot/Jutjub/Leskovački kulturni centarМилош Радивојевић
Милош Радивојевић - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Документарац „Филм је променио свет“ о редитељу и сценаристи Милошу Миши Радивојевићу, ауторски пројекат Дарка Бајића и Синише Цветића, премијерно ће бити приказан 29. маја на фестивалу „Белдокс“ у Београду.
Филм се бави синеастом који је од времена „црног таласа“ до данас својим остварењима сачувао позицију радикалног филмског аутора и једног од најважнијих представника арт филма у југословенском и европском контексту, наводе аутори.
„Не само да мислим да се може променити свет, већ мислим да је свет промењен и да га је управо филм променио. Филм је највише допринео, од свих уметности, као најсумњивија уметност, успео да створи један виртуелни свет. То је процес којем можемо да се опиремо, али изгубићемо битку. Свет је промењен и у блиској будућности ћемо доживети верификацију те промене“, сматра Милош Миша Радивојевић.
Пројекат „Филм давне будућности“ аутора и модератора Дарка Бајића и редитеља Синише Цветића креиран је са циљем да се сачува искуство редитеља који су обележеили кинематографију Србије.
Премијера првог филма који носи назив по пројекту „Филм давне будућности“ организована је у великој сали МТС дворане. Његови актери су Ђорђе Кадијевић, Бора Драшковић, Миша Радивојевић и Здравко Шотра, чије интервјуе публика дуго није имала прилике да прочита и види.
Пројекат се састоји од пет документарних филмова, а први у низу је „Филм је променио свет“.
Милош Радивојевић је дипломирао на првој класи филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду код професора, истакнутог филмског режисера, Александра Саше Петровића.
У периоду од 1961. до 1969. године ,,пекао је занат“ као помоћник редитеља познатог филмског режисера Пурише Ђорђевића. Свој дебитантски филм ,,Бубе у глави“ снима 1969. године.
Режирао је до сада 17 дугометражних играних филмова, као и велики број документарних и играних ТВ филмова и серија. Добитник је великог броја светских признања од Златног лава у Венецији до Златних арена у Пули.
У припреми је нови филм под радним насловом ,,Острво на дну“ који би требало да говори о страдањима на Голом отоку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала