- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Главнокомандујући украјинске војске одобрио долазак француских инструктора у Украјину

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIУкрајински војници током вежбе са француским инструкторима у Пољској
Украјински војници током вежбе са француским инструкторима у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да је легализовао посету француских инструктора центрима за обуку у Украјини.
„Већ сам потписао документе који ће првим француским инструкторима омогућити да посете наше центре за обуку и да се упознају са њиховом инфраструктуром и особљем“, написао је Сирски на Телеграму.
Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис је 20. маја најавио спремност земље да пошаље војне инструкторе у Украјину у коалицији коју предводи Француска.
Са друге стране, лист „Њујорк тајмс“ је писао да је Кијев, у светлу напредовања руских трупа, затражио од НАТО-а да помогне у обуци регрута у близини линије фронта. Председавајући Здруженог генералштаба Оружаних снага САД Чарлс Браун приметио је да распоређивање инструктора Алијансе у Украјини изгледа неизбежно.
Француски председник Емануел Макрон почетком маја је у интервјуу листу „Економист“ изјавио да не искључује могућност слања војске у Украјину ако Русија пробије линију фронта, а Кијев упути такву молбу. Према његовим речима, „многе земље ЕУ“ су се сагласиле са таквим приступом Француске.
Шеф руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао је 19. марта да Француска већ припрема војни контингент за слање у Украјину.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
РУСИЈА
„Одговор неће бити само политички“: Русија о потенцијалном слању француских војника у Украјину
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала