- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Имали смо оштру расправу о Украјини“: Сијарто открио ко је један од најратоборних политичара у ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто
Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Министар иностраних послова и спољноекономских веза Мађарске Петер Сијарто оптужио је свог литванског колегу Габријелијуса Ландсбергиса за агресију, назвавши га једним од најратоборнијих политичара у ЕУ и истакавши да Будимпешта неће подлећи његовом притиску и наставиће да брани став који је оријентисан на мирно решење украјинског сукоба.
Сијарто је истакао да је данас на седници министара спољних послова чланица ЕУ у Бриселу имао оштру расправу са литванским колегом.

„Ко год да виче на мене и ма како агресивно да се понаша, остајем присталица мира. Ми, Мађари, не подржавамо ниједну меру која додатно повећава опасност од ескалације рата“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у румунском Таргу-Мурешу, а преноси ТВ М1.

Мађарски министар је додао да би било боље кад би се литванске власти такође придржавале става усмереног на мир и апеловао на бираче у Литванији да на изборима за Европски парламент гласају за кандидате чија је агенда усредређена на мирно решавање украјинског сукоба.
Сијарто је претходно истакао да Мађарска, упркос притиску, није сагласна са издвајањем нових 6,5 милијарди евра из Европског фонда за мир за наоружање Кијева.
Према његовим речима, током седнице министара иностраних послова чланица Европске уније, представници Немачке, Литваније, Пољске, Ирске и других земаља вршили су огроман притисак на Будимпешту, који је чак прелазио у викање.
Раније је литвански министар скренуо пажњу на став Мађарске која, наводно, блокира 40 одсто резолуција и одлука заједнице о Украјини.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
РУСИЈА
Москва: Литванија измишља све више потешкоћа за обичне грађане Русије и Белорусије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала