- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Танјуг јавља: Рат је завршен“ у Пекингу

© Sputnik / Мария Плотникова / Уђи у базу фотографијаЦентар Пекинга
Центар Пекинга - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Изложба Музеја Југославије „Танјуг јавља: Рат је завршен“ гостује од 30. маја у Културном центру Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, чији ће посетиоци моћи да виде око 1.500 издвојених докуменарних фотографија из југословенске историје после Другог светског рата, најавили су организатори.
Изложба „Танјуг јавља: Рат је завршен“ премијерно је отворена 2020. године у Музеју Југославије у Београду, у оквиру програма којим је обележено 75 година од завршетка Другог светког рата.
Изложба представља фото-колекцију насталу радом Телеграфске агенције нове Југославије, створене са циљем да се вестима и сликом бори за ослобођење народа и државе и социјалну револуцију.
На изложби је представљен део обимне грађе пронађене у Музеју Југославије, око 25.000 снимака које су од 1944. до 1947. године снимили фото-репортери Танјуга, али и поједини непознати аутори.
Објективом Петра Обрадовића, Бранка Савића и Исака Коена забележени су најважнији друштвено-политички догађаји који су се десили у периоду од 1944. до 1947. године, углавном у Београду: скупштинска заседања, посете високих страних делегација, партијске конференције, конференције масовних политичких организација, политички митинзи, параде и дефилеи поводом државних празника.
У више фото-репортажа забележене су и активности попут рада на обнови саобраћајница, рашчишћавању рушевина, рада болница и дечјих домова, живота у појединим селима, као и бројна културна дешавања, обнова спортског и фискултурног живота, те репортаже с првих фудбалских и кошаркашких утакмица у ослобођеном Београду, мото-трка и фискултурних слетова.
Поред аутора Радована Цукића и Милице Томић, реализацији изложбе допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић. Архитектуру поставке радила је Милица Лопичић, док је за дизајн био задужен Мане Радмановић.
Изложба „Танјуг јавља: рат је завршен“ биће отворена у Културном центру Србије Иво Андрић“ у Пекингу до краја јуна 2024. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала