Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тзв. Косово постало придружени члан Парламентарне скупштине НATO, Мађарска једина гласала против

© SputnikНАТО
НАТО - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Парламентарна скупштина НАТО-а данас је позитивно гласала о унапређењу статуса тзв. Косова од посматрача до придруженог члана те организације.
Током гласања уздржано је било 14 чланица, једино је Мађарска била против.
Придружени члан је постала и Малта, јавља "Косово онлајн".
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи захвалила се чланицама НАТО-а, рекавши да је НАТО судбина Косова.

"Наставићемо напоре, заједно са нашим савезницима, да унапредимо наш пут ка чланству у НАТО", поручила је она у објави на мрежи "Икс".

Делегација Скупштине Србије која је учествовала на пролећном заседању ПС НАТО позвала је у бројним билатералним састанцима да Приштини не буде додељен статус придруженог члана, а председница Скупштине Србије Ана Брнабић је у писму шефовима свих делегација чланица и придружених чланица у ПС НАТО указала да би додељивање статуса придруженог члана тзв. скупштини Косова неупитно представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на КиМ, као и за опструисање Бриселског дијалога.
Парламентарна скупштина НАТО је трансатланска интерпарламентарна организација која окупља националне парламенте 32 земље чланице НАТО-а, а поред делегација земаља НАТО-а, у њеним активностима учествују и делегације земаља придружених чланова.
Делегације придружених чланова могу да учествују у скоро свим активностима одбора и пленарним седницама, могу да износе резолуције и амандмане, али немају право да гласају о извештајима и резолуцијама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала