- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мека као шећерна вуна: Откривена мистериозна природа планете која је проглашена аномалијом /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Alex Andrews Свемир
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Свемирски телескоп Џејмс Веб (ЈВСТ) пружио је детаљну анализу унутрашњости егзопланете ВАСП-107б откривајући изненађујуће нове увиде, без преседана.
ВАСП-107б има изузетно ниску атмосферу метана, што указује на топлију унутрашњост и масивније језгро него што се раније мислило. Ово откриће коначно објашњава изузетно ниску густину егзопланета, која се може упоредити са шећерном вуном.
У почетку су научници веровали да ВАСП-107б има мало језгро окружено џиновским, пахуљастим омотачем од водоника и хелијума, што доводи у питање постојеће теорије о формирању планета. Међутим, нови ЈВСТ подаци су у складу с тренутним моделима формирања планета, елиминишући потребу за радикалним променама.

„Супер-пуф“

„Вебови подаци говоре да планете попут ВАСП-107б нису морале да се формирају на неки чудан начин са супер-малим језгром и огромним гасовитим омотачем. Уместо тога, можемо узети планету која је више као Нептун, с пуно камења и не толико гаса, само подићи температуру и учинити да изгледа као ВАСП-107б“, објашњава астроном Мајк Лајн са Универзитета Аризона Стате (АСУ).
Откривен 2017. године, ВАСП-107б је одмах препознат као аномалија. Мерење његове масе и полупречника открило је веома ниску густину, класификујући га као 'супер-пуф' са густином од само 0,13 грама по кубном центиметру, у поређењу са Јупитеровим 1,33 и Земљиним 5,51 грама по кубном центиметру. Орбитира око звезде удаљене око 200 светлосних година, са орбитом од 5,7 дана, а њена релативно ниска температура представљала је мистерију за њену пахуљасту природу.

Шта је изненадило астрономе

Два тима астронома, један на челу са Дејвидом К. Сингом са Универзитета „Џон Хопкинс“, а други са Луисом Велбанксом са АСУ, користили су ЈВСТ да испитају атмосферу ВАСП-107б. Сингова студија и Велбанксова студија објављене су у часопису „Нејчер“.
Док егзопланета пролази испред своје звезде, молекули у њеној атмосфери апсорбују или појачавају светлост звезда. Анализом светлосног спектра, астрономи могу да идентификују специфичне молекуле присутне у атмосфери егзопланете.
„Изненађујуће, атмосфера ВАСП-107б садржи врло мало метана, што указује на његове необичне карактеристике. Ово је доказ да се врући гас из дубине планете мора снажно мешати с хладнијим слојевима изнад. Метан је нестабилан на високим температурама. Чињеница да смо пронашли тако мало, иако смо открили друге молекуле који садрже угљеник, говори нам да је унутрашњост планете знатно топлија него што смо мислили“, каже Синг.
Даља анализа атмосфере ВАСП-107б открила је сумпор-диоксид, водену пару, угљен-диоксид и угљен-моноксид, с тешким елементима присутним у већим количинама него на, рецимо, Нептуну или Урану. Испитивањем односа наведених елемената и унутрашње енергије планете, научници су утврдили да је језгро ВАСП-107б знатно веће него што је раније процењено, односно 12 пута веће од масе Земљиног језгра и најмање двоструко масивније него што се првобитно мислило.
Висока температура језгра је вероватно резултат благо елиптичне орбите егзопланете, што проузрокује променљиво гравитационо напрезање и унутрашње загревање. Међутим, потребна су даља истраживања да би се потврдио овај извор топлоте, пренео је „Сајенс алерт“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала