- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова етапа у односима: Након састанка Путина и Мирзијојева потписано више од 20 докумената

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаПутин у Узбекистану
Путин у Узбекистану - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Састанак председника Русије и Узбекистана Владимира Путина и Шавката Мирзијојева завршени су након више од 3,5 сата. Делегације две земље потписале су више од 20 докумената, а лидери су уочи тога потписали заједничку изјаву.
Међу потписаним документима су планови за повећање међусобне трговине и сарадње у области културе, споразуми о техничкој помоћи Русије Узбекистану и заједничким научним истраживањима, меморандуми о сарадњи у области машинства и производње авиона. Поред тога, потписана су и документа о изградњи нуклеарне електране мале снаге у републици.

Главне изјаве руског председника:

Састанак прошао конструктивно, биће од користи руско-узбекистанском партнерству;

„Ово је једна од првих посета након завршетка избора у Русији и свих процедура у вези са тим, укључујући и оне везане за формирање Владе. То није случајно – то наглашава посебан карактер нашег стратешког партнерства и савезничких односа“, рекао је Путин.

Русија поуздано и по повољним условима снабдева Узбекистан енергентима;
Русија и Узбекистан доследно прелазе на плаћање у националним валутама, удео рубље у комерцијалним споразумима на крају прошле године износио је 58 одсто и наставља да расте;
Руске власти ће наставити да раде све што је потребно да осигурају да ц који раде у Русији имају достојанствене услове рада и социјалне заштите; Русија цени значајан допринос који грађани Узбекистана дају развоју руске привреде, посебно у областима грађевинарства, стамбено-комуналних услуга и транспорта.
Русија и Узбекистан имају добре перспективе за сарадњу у хидроенергетици;
Москва и Ташкент су спремни да раде на продубљивању трговинске сарадње између држава;
Технологије које ће се користити током изградње нуклеарне електране у Узбекистану испуњавају строге безбедносне захтеве и захтеве заштите животне средине;
Две земље динамично развијају односе на принципима равноправности и међусобног поштовања;
Темпо развоја економских веза Русије и Узбекистана је заиста импресиван. Он је истакао да се трговинско-економске везе две земље диверзификују и да имају добар потенцијал.
„Узбекистан је наш стратешки партнер, поуздан савезник. Наши блиски, пријатељски односи су у успону, динамично се развијају на принципима равноправности, међусобног уважавања и поштовања обостраних интереса“, истакао је руски председник, напомињући да је у сталном контакт са својим колегом Мирзијојевом.
Обим међусобне трговине између Русије и Узбекистана расте добрим темпом, стварају се услови за директне инвестиције. Русија је уложила скоро 10 милијарди долара у привреду Узбекистана и постоји потенцијал да та бројка расте.
Русија је спремна да повећа испоруке гаса у Узбекистан преко Казахстана, а тренутне испоруке се реализују и пре рокова.

Циљ – повећање трговинског промета на 30 милијарди долара

Путинова посета Узбекистану означава нову етапу у односима двеју држава, рекао је председник Узбекистана. Ташкент цени што је Путин једну од својих првих посета после избора реализовао у Узбекистан, то је доказ највишег нивоа дијалога;
Мирзијојев је оценио да Узбекистан и Русија успешно реализују мапу пута сарадње која се састоји од 63 тачке.
Москва и Ташкент су се договорили да повећају трговински промет на 30 милијарди долара, додао је он.
Мирзијојев је истакао да Русија традиционално остаје главни трговински партнер Узбекистана.
Према његовим речима, трговински промет између земаља је од почетка године повећан за 30 одсто, а за последњих седам година повећан је 2,5 пута.
У наредним месецима биће отворена трговинска мисија Узбекистана у Русији;
Русија и Узбекистан имају споразуме о модернизацији гасног транспортног система, повећању обима испоруке гаса, нафте и нафтних деривата;
Руски лидер је додао да је по руској статистици раст трговинског промета нешто нижи од 30 одсто, али да је сигуран да ће се додатно увећати.
Путин је уверен да ће сви планови, о којима је разговарано на састанку са председником Узбекистана, бити реализовани. Такође је поручио да он и његов узбекистански колега држе сва актуелна питања билатералних односа под личном контролом.
У павиљону испред Председничке палате претходно је одржана свечана церемонија дочека руског лидера. Оркестар је извео химне две земље, а председници су затим поздравили чланове званичних делегација.
Путин и Мирзијојев намеравају да разговарају о стању и перспективама развоја билатералних односа. Они такође планирају да размене мишљења о актуелним регионалним питањима, укључујући сарадњу у оквиру ЗНД, ШОС и УН. Како се очекује, стране ће након посете потписати пакет билатералних докумената.
Руски лидер је јуче допутовао у дводневну посету Узбекистану.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
РУСИЈА
Путин стигао у дводневну посету Узбекистану /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала