- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ускоро небески спектакл у Сунчевом систему – може ли то утицати на наше животе?

© Фото : Pexels/Photo by ZCHСунчев систем
Сунчев систем - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Љубитеље астрономије за око седам дана очекује права посластица на небу - поравнање чак шест планета. Поравнање или конјункција свемирских тела описује њихову привидну близину када изгледа да су, ако се посматрају са Земље, близу једна другој.
Наиме, 3. и 4. јуна на небу ће се у правј линији појавити Меркур, Марс, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран. Није неуобичајено видети две или три планете близу једна другој, али поравнање од чак шест је ређи догађај. Зато се ово позиционирање пет или шест планета Сунчевог система назива велико поравнање.

Како то утиче на наше животе?

Често можемо чути или прочитати да оваква појава има неко скривено значење, да може да утиче на наше животе и упозорава на будући догађај који може да има негативне или позитивне последице. Зато ће се неки запитати шта може да се догоди ако се планете поравнају. Одговор је – ништа.
Иако се током таквог феномена чини да су небеска тела близу једно другом, ово је само илузија коју ствара дводимензионални поглед на универзум. У стварности, планете ће и даље бити на просечној удаљености једна од друге (њихова удаљеност зависи од орбите) као и раније. Само ће са Земље изгледати као да стоје веома близу, јер људске очи не могу да региструју дубину, нити праву удаљеност између њих.
Због ове обмане изгледаће као да је неколико планета поређано на малом делу неба, док су у реалном простору веома удаљене једна од друге.
Није ни чудо што су у далекој прошлости, када није било телескопа и када је астрономија као наука тек била у повоју, људи веровали да је поравнање планета наговештавало неки судбоносни догађај. Ово су веома ретки догађаји и логично је да су древне цивилизације, које нису имале увид у праву природу планете, сматрале да она има неки посебан значај, пренео је „Сајенс алерт“.

Како посматрати овај спектакл?

Ко буде желео да види овај небески спектакл у раним јутарњим сатима почетком јуна, можда ће му бити потребна нека визуелна помагала. Меркур, Марс, Јупитер и Сатурн биће довољно светли да се виде голим оком, али ће Уран и Нептун захтевати јачи двоглед или телескоп.
Поравнање ће бити видљиво са већине локација широм света. У које време се планете дижу и залазе, и којим редоследом, зависи од тога из ког дела света се посматра ноћно небо. На страници Time and Date може да се изабере локација и датум и провери када се нека од планета појављује изнад хоризонта.
На пример, у Београду ће свих шест планета бити видљиво у ноћним и раним јутарњим сатима, али Уран и Нептун ће бити веома тешко уочити, нарочито Уран. Планете је боље „ухватити“ што раније, пре него што се распореде.
Ако неко има проблема да схвати која тачка на небу представља одређену планету, може да посети веб локације попут Stellariumа, које показују где се небеска тела тренутно налазе на небу у односу на позицију посматрања.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала