- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вишеструки скок потражње: ЕУ нагло повећала куповину метала из Русије

Камион пролази поред знака на руско-литванској граници у Кибартају
Камион пролази поред знака на руско-литванској граници у Кибартају - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Европска унија је у марту повећала куповину гвожђа, челика и алуминијума из Русије, а главни разлог је вишеструки раст потражње у Белгији и Немачкој, показује анализа европске статистике.
Русија је у марту била други главни добављач гвожђа и челика за Европску унију – повећала је извоз 1,7 пута на месечном нивоу, до 328 милиона евра. То је максимум од маја 2023. године, када су земље уније купиле поменуте метале у вредности од 369 милиона евра.
Главни купац је Белгија, која је у марту повећала куповину 3,5 пута – до 130,5 милиона евра. Италија је повећала куповину за четвртину – на 85 милиона евра, а Данска за 30 одсто – на 35,1 милион евра. У првих пет највећих купаца улазе и Чешка и Холандија.
Такође, Мађарска је после четворомесечне паузе наставила куповину руских метала – набавила је гвожђе и челик у вредности од 13,7 милиона евра.
Истовремено, испоруке алуминијума су порасле за 29 одсто на месечном нивоу – на 91,4 милиона евра, што је максимум од октобра прошле године. До повећања је дошло захваљујући томе што је Немачка петоструко повећала набавке – на 22,4 милиона евра. Поред ње, активно су повећале увоз и Шпанија и Пољска.
Погледајте још:
Здање Централне банке Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
РУСИЈА
Москва има одговор: Шта чека Запад у случају незаконитог коришћења руских актива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала