- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден приписао Америци победу над нацистичком Немачком, заборављајући на СССР и друге савезнике

© AP Photo / Jonathan ErnstЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да су амерички војници током Другог светског рата „спасили свет и ослободили Европу“, не помињући улогу СССР-а и других земаља у победи над фашизмом. Из Русије поручују да неки амерички лидери пате од „историјског ревизионизма“.
„Представници највеће генерације, за недељу дана биће 80 година од тог дана, слетели су на плаже Нормандије, ослободили континент и буквално спасили свет“, рекао је Бајден у понедељак током говора на војном гробљу у Арлингтону поводом обележавања Националног дана сећања.
Тим поводом реаговало је Министарство спољних послова Русије.

„Према медијским извештајима, Бајден је у свом говору рекао да су амерички војници током Другог светског рата ослободили Европу и 'буквално спасили свет”. Улогу СССР и других земаља у победи над фашизмом амерички лидер није поменуо“, напоменуо је МИП Русије.

Истовремено, у саопштењу се наводи да Бајден, за разлику од свог претходника Доналда Трампа, није у стању да ода почаст свим борцима против фашизма.
Министарство је подсетило да су пре само четири године руски председник Владимир Путин и његов тадашњи амерички колега Доналд Трамп издали заједничко саопштење поводом 75. годишњице сусрета на Елби.
С тим у вези, руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов констатовао је да америчке власти и даље „цинично омаловажавају, па чак и негирају одлучујућу улогу СССР-а у победи над фашизмом“.
„Не постоји ниједна држава на свету која је издржала више од нас у борби против нацистичке Немачке и њених сателита. Готово цела Европа се борила против Црвене армије на фронтовима Другог светског рата“, додао је Антонов.
према његовим речима, реторика америчких политичара је „изврнута тако да одговара потребама дана“.
„Ми ћемо се борити против тога и нећемо дозволити да искривљавање историје. Нећемо дозволити да се заборави да је наш народ жртвовао 27 милиона живота“, закључио је амбасадор.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
Кремљ: Опасна реторика Вашингтона о Другом светском рату
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала