- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

На помолу нови трговински рат | Енергија Спутњика

© AP Photo / Ng Han GuanКина, економија
Кина, економија - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Западне земље започињу нови трговински рат са Кином. Министри финансија Г7 саопштили су након састанка у Италији да планирају да предузму мере због прекомерне робне производње Кине, због чега су, како су прецизирали, западна тржишта преплављују субвенционисаним јефтиним производима, пренела је Агенција Франс прес.
Бранећи своје економије од кинеске конкуренције министри седам најбогатијих економија тврде да су забринути зато што Кина примењује “вантржишну политику и праксу” којима се “наноси штета радницима, индустрији и заједничкој економској снази земаља Г7”.
Ову акцију предводе САД, чија министарка финансија Џанет Јелен је позвала је Г7 да формира “јасан и уједињени фронт” наспрам “прекомерних индустријских капацитета” Кине. Позивајући их да одговоре на ову “макроекономску неравнотежу” земље удружене у Г7 намеравају да наставе да” надгледају потенцијалне негативне ефекте претераних капацитета” Кине. У нацрту споразума, у који је АФП имао увид пише да планирају да предузму мере да би се поштовали равноправни услови конкуренције у складу са Светском треговинском организацијом”.
Занимљиво је да је француски министер Бруно Ле Мер, позивајући чланице Г7 да направе један фронт ради заштите својих индустријских интереса од Кине, упозорио да, ипак, треба избећи трговински рат, преноси Бета.
Западне земље плаше се да би велике субвенције које кинеска влада убацује у технологије за производњу “зелене енергије”, електрична возила или батерије могле су да доведу до тога да се свет преплави јефтиним производима и тиме угрози конкурентност њихови производа.
Покушавајући да парира кинеској конкуренцији САД су средином маја значајно повећале царина (укупно 18 милијарди долара) на кинеске производе. Те царине посебно су усмерене на електрична возила и батерије за та возила, као и на кључне метале. И Европска комисија, посебно Немачка и Италија оптужују Кину да ремети европско тржиште пласирајући велику количину робе по нереално ниским цијенама. Да подсетимо, Брисел је, после аутомобила, железница и соларних панела, у априлу отворио истрагу око нелојалне праксе произвођача енергије на ветар које субвенционише Пекинг. то се тумачи као најава увођења царина.
Из Пекинга стиже одговор кинеског министра трговине Ванг Вентао, који је оптужио Европску комисију да тиме што покреће истраге о субвенцијама Кине води протекционистичку, а не “зелену политику”.
О овом новом покушају западних земаља да се одбране од кинеске конкуренције у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Бојаном Станићем, помоћником директора Сектора за стратешке анализе у Привредној комори Србије.
Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала