- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На аеродрому у Кишињеву приведен лидер молдавске опозиционе партије

© Sputnik / Dmitrij Osmatesko / Уђи у базу фотографијаАеродром у Кишињеву
Аеродром у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Лидер молдавске опозиционе партије „Шанса“ Алексеј Лунгу приведен је на кишињевском аеродрому, саопштила је посланица молдавског парламента Ирина Лозован која се налази на аеродрому.
„Лунгу је одузет пасош и он је приведен после доласка из Москве са догађаја БРИКС-а. Покушавамо да сазнамо разлоге“, рекла је Лозоан.
Појачане провере путника који долазе из Русије на аеродрому у Кишињеву почеле су у априлу. Власти су притварале молдавске политичаре и активисте који су учествовали на московском конгресу и који подржавају улазак Молдавије у Евроазијски економски савез. Они су формиралли политички блок „Победа“. Неки од приведених пуштени су тек неколико сати након доласка у Кишињев. Међу онима који су стигли из Москве били су и председница Гагаузије Евгенија Гуцул и председник Народне скупштине ове аутономије Дмитриј Константинов, које је на аеродрому очекивало стотине присталица како би спречиле њихово евентуално привођење. Вршилац дужности шефа тужилаштва за борбу против организованог криминала Молдавије Виктор Фуртуне саопштио је да је полиција у ноћи 23. априла извршила 150 претреса присталица блока „Победа-Викторија“ у оквиру случаја шверцовања, а од њих је заплењено више од милион долара.
После низа привођења и провера, молдавске власти су најавиле увођење додатних мера безбедности на аеродрому. Раније су молдавске власти неколико пута уводиле рестриктивне мере на аеродрому у Кишињеву – у октобру 2023. године „због ескалације ризика по глобалну безбедност због рата у Израелу“ и у августу 2022. „због све учесталијих лажних дојава о експлозивним направама у згради аеродрома“.
У Москви је 21. априла одржан конгрес молдавских политичара и друштвених активиста који подржавају улазак Молдавије у ЕАЕС, на којем је најављено стварање блока „Победа-Викторија“. Бло је ујединио партије „Шор“, „Шанса“, „Викторија“, „Ренесанса“, „Моћ алтернативе и споразуми Молдавије“. Илан Шор постао је председник Извршног одбора новог блока.
Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
РУСИЈА
Москва о претњама лидеру Гагаузије: Маја Санду користи власт за политичке обрачуне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала