- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски војници ослободили војнике Чада које су заробили исламски екстремисти

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Superyouss/Cropped photo / Главни град Чада Нџамена
Главни град Чада Нџамена - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Руски војници заједно са колегама из Чада спровели су у Централној Африци операцију ослобађања војника из Чада, које су заробиле илегалне исламске формације, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се наводи да су након успешне операције ослобађања сви заробљеници најпре превезени до привремене базе где су им руски здравствени радници пружили неопходну стручну помоћ и извели операције уклањања гелера. Затим су под контролом и у пратњи руских војника, ослобођени војници из Чада евакуисани у отаџбину.

Министар одбране Чада захвалио је Москви и нагласио да је Русија увек била поуздани партнер Африке, а да су Француска, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе од Африканаца само извлачиле корист.

Руско Министарство подсећа да је јануара 2024. године у Москви одржан званичан састанак председника Русије и Чада, као министара одбране у циљу унапређења међуресорне сарадње две земље.
Министарство је такође прецизирало да су пре девет месеци приликом деминирања аеродрома у округу Тибести у Чаду исламски екстремисти заробили 21. војника Оружаних снага Чада. Заробљени војници држани су у терористичком кампу у нехуманим условима и били су мучени.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала