- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

САД: Знамо да Зеленски жели да нашим оружјем нападне територију Русије, али смо против тога

© AP Photo / J. David AkeАмеричке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе знају да је украјински председник Владимир Зеленски заинтересован за примену западног оружја против циљева на руској територији, али и даље не подржавају овакве нападе, изјавио је новинарима координатор за стратешке комуникације у америчком Савету за националну безбедност Џон Кирби.
Он је истакао да по овом питању нема промене става Вашингтона.
Истовремено, Стејт департмент је потврдио да су Сједињене Државе, као и до сада, против тога да Украјина користи америчко оружје за ударе на руској територији, без обзира на позив генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.
Поред тога, заменик портпарола Стејт департмента Сабрина Синг оценила је да САД верују да Украјина има могућност да оствари успех на бојном пољу и без извођења напада у дубину руске територије.
Према њеним речима, Вашингтон шаље Кијеву мноштво различитог оружја, укључујући артиљерију, средства ваздушне одбране далеког домета и ПВО средства.
„Наш став је непромењен – верујемо да Украјинци могу да постигну успех на фронту“, закључила је портпарол.
Претходно се председник Француске Емануел Макрон заложио да се Кијеву да одобрење да изводи нападе на војне објекте на територији Русије одакле руске снаге гађају украјинску војску.
Раније данас високи представник ЕУ Жозеп Борељ је рекао да су напади Украјине западним оружјем на територију Русије „легитимни према међународном праву“, ако се „изводе пропорционално“, иако за сада низ чланица Европске уније није сагласно са тим.
Он је истакао да су „само једна-две земље ЕУ спремне да укину та ограничења, а да остале тренутно размишљају о томе“.
Председник Русије Владимир Путин поручио је да представници земаља НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју када говоре о предлозима Запада да се Кијеву дозволе напади на територију Русије.
Раније је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да Кијеву треба дозволити да изводи нападе на руску територију западним оружјем, јер је, по његовом мишљењу, „то самоодбрана, што је посебно важно у контексту офанзиве руске војске код Харкова“.
Џозеф Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
СВЕТ
Џефри Сакс: Без дијалога Путина и Бајдена – људски животи у великој опасности
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала