- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суд дозволио масовном убици Брејвику да поново тужи државу Норвешку због кршења људских права

© AP PhotoАндреас Брејвик
Андреас Брејвик - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Апелациони суд у Норвешкој дозволио је Андерсу Брејвику, који је осуђен на 21 годину затвора због убиства 77 људи у два одвојена напада 2011. године, да поново тужи државу због наводних кршења његових права током издржавања затворске казне, објавио је лист „Афтенпостен“.
Окужни суд у Ослу у фебруару је одбацио Брејвикову тужбу, а Апелациони суд је сада вратио тужбу нижем суду да је поново размотри. За сада није познато када ће се одржати ново суђење.
Брејвик (45) је у јануару тужио норвешку државу због наводног кршења његових људских права због тога што се у затвору налази у изолацији и што му је ограничена преписка. Његови адвокати су тврдили да Норвешка крши Европску конвенцију о људским правима, пренео је Танјуг.
Брејвик је 2011. године прво детонирао аутомобил бомбу у близини премијерове канцеларије у Ослу, када је погинуло осам људи, а затим се одвезао на острво Утоја и тамо убио 69 особа у омладинском кампу Лабуристичке партије.
Он је 2012. године проглашен кривим за тероризам и осуђен на максималну казну у Норвешкој - 21 годину затвора, која се може продужавати на неодређено време.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала