- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Свакодневно једемо и користимо ствари у којима се крије - нафта

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Нафта, свеприсутно фосилно гориво, игра кључну улогу не само у покретању аутомобила и грејању домова, већ је и скривени састојак у многим свакодневним предметима. Петрохемикалије добијене из нафте и природног гаса користе се у изради више од 6000 производа које користимо свакодневно.
Од хране до козметичких производа, нафта је присутна у стварима које можда не бисте очекивали.
Нафта се користи у широком спектру индустрија. Осим очигледне примене у транспорту, где се прерађује у бензин, дизел и керозин, нафта је основа за многе производе у хемијској индустрији. Пластика, гуме, синтетичка влакна, па чак и лекови, произведени су уз помоћ деривата нафте.
У пољопривреди се користи за израду вештачког ђубрива и пестицида, док је у грађевинарству незаобилазна за производњу асфалта и других грађевинских материјала. Нафта се такође користи за производњу петрохемикалија које су саставни део многих свакодневних предмета.
На пример, пластика која се користи у амбалажи хране, текстил за одећу, боје, козметички производи и фармацеутски производи, све садрже компоненте добијене из нафте. Чак и производи попут сапуна, детерџената и воска имају своје корене у нафти.
Портал Live Science наводи листу неких предмета и намирница које садрже нафту:
Чоколада: Чоколадни премази често садрже прехрамбени парафински восак, који потиче из нафте, угљеника или уља из шкриљевца. Када се дода чоколади, овај восак ствара сјајан сјај и помаже да се чоколада одржи чврстом на вишим температурама. Такође спречава лепљење чоколаде за калупе, олакшавајући вађење готовог производа.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаЧоколада
Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Чоколада
Паста за зубе: Паста за зубе може да садржи деривате нафте, попут полиетилен гликола, који се користе за арому, антибактеријска својства и текстуру. Неки произвођачи користе полоксамер 407, дериват нафте, како би паста за зубе била топива у води, док се натриј сахарин, вештачки заслађивач добијен из нафте, користи за борбу против каменца.
Парфем: Када наносите парфем или колоњску воду, велика је вероватноћа да користите уља добијена из нафте уместо природних етеричних уља. На примјер, Исо Е Супер даје дрвенасту арому, хедионе пружа мирис јасмина, а Галаxолид је познат по својој дуготрајној основној ноти.
Таблете: Многе таблете су обложене пластиком како би се лакше гутале и спречило лијепљење. Синтетске компоненте такође штите активне састојке од разградње, продужавајући рок трајања производа. Иако постоје природне алтернативе, синтетика се често користи за модификовано отпуштање, заштиту околине и побољшавање укуса.
CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Таблете
Сладолед од ваниле: Синтетичка уља из нафте често се користе у аромама хране, попут ваниле, бадема и лимуна. Ови синтетски спојеви омогућују доследан профил укуса у различитим серијама. Бензалдехид (арома бадема) и ванилин (арома ваниле) примери су укуса добијених из нафте.
Пена за бријање: Пена за бријање садржи уље у облику изопентана, добијеног из сирове нафте. Изопентан помаже да се разгради себум на кожи и подиже длачице, олакшавајући бријање. Такође, производи за бријање често користе полиетилен гликол, који је свестран и стабилан и ствара заштитну баријеру на кожи смањујући трење и иритацију.
CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / И крема за бријање садржи уља добијена из нафте
Бријање - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
И крема за бријање садржи уља добијена из нафте
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала