- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Стрельбы из тяжёлой огнемётной системы ТОС-1А Солнцепёк на V Международном военно-техническом форуме Армия-2019 - Sputnik Србија

УЖИВО Оборен украјински МиГ-29; Изнад Белгородске области уништена бомба „хамер“ и ракета „ољха“

Пратите нас
Украјинске снаге настављају гранатирање Луганска. Одлука о слању војних инструктора из Француске и других земаља у Украјину још није донета, наводи се на Телеграм каналу украјинског Министарства одбране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:34 28.05.2024
20:53 28.05.2024
Руски ПВО системи су око 20 часова уништили француску вођену авионску бомбу „хамер“ и једну ракету „ољха“ изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
20:44 28.05.2024
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
СВЕТ
Макрон: Дозволити Кијеву да гађа војне објекте у Русији одакле руске снаге нападају Украјину
20:15 28.05.2024
Украјина ће у јуну добити на десетине хиљада комада муниције калибра 155 милиметара у оквиру чешке иницијативе, рекао је чешки премијер Петар Фијала пред почетак самита ЕУ.
18:43 28.05.2024
Изнад Херсонске области оборена је украјинска противбродна ракета „нептун“ која је летела ка Криму. Нема повређених.
18:13 28.05.2024
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Запад нека се помири са чињеницом – Украјина ће изгубити територије
18:13 28.05.2024
У Харкову је одјекнула експлозија, јављају украјински медији.
Раније је украјинска телевизија „Обшчествено“ такође саопштила о серији експлозија у овом граду.
17:41 28.05.2024
Украјинска војска је минимум једном без одобрења користила систем ПВО „патриот“, које је добила од Берлина, за ударе на руске циљеве, пише „Билд“ позивајући се на изворе.
„Резултат: љутити позиви из Берлина и Вашингтона и претња да ће се обуставити испорука ракета за ПВО ако се такви инциденти понове“, наводи се у чланку.
17:37 28.05.2024
Министар одбране Украјине Рустем Умеров најавио је обнављање јединица Оружаних снага Украјине и апеловао на западне земље да преузму покровитељство над њима ради њиховог опремања.
„Активно обнављамо борбене јединице ради јачања Оружаних снага. У вези са тим, позвао сам сваку од земаља-савезница да преузме покровитељство над једном од тих бригада ради њеног опремања“, написао је Умеров на друштвеним мрежама на крају онлајн-обраћања на седници о иностраним пословима уз учешће министара одбране.
Он је такође апеловао да се Украјини дозволи да добијеним оружјем изводи нападе на територију Русије, као и да се размотри могућност коришћења замрзнуте руске имовине у Европи за куповину одбрамбених средстава за Украјину.
17:22 28.05.2024
Ако западне земље реализују претње које се чују на рачун Русије у последње време, многе од њих ће нестати са мапе након ракетних напада, пише у чланку за „ИнфоБРИКС“ аналитичар Драго Боснић.
„Претити земљи као што је Русија је сулудо“, истакао је он.
Он је подсетио на изјаву пољског министра иностраних послова Радослава Сикорског који је рекао да ће Сједињене Америчке Државе гађати положаје Русије у зони специјалне операције ако она примени нуклеарно оружје.
„Сама Варшава треба да схвати да ће само московска постројења са термонуклеарним оружјем у Калињинградској области бити довољна да се Пољска готово заувек претвори у радиоактивну пустињу за само неколико секунди“, упозорио је Боснић.
Према његовим речима, САД у случају агресије према Русији чека иста судбина.
„Иако би уништење САД захтевало мало више времена, нуклеарни арсенал Москве је гаранција да је нико не може некажњено напасти“, закључио је аналитичар.
16:45 28.05.2024
Украјински званичник Јегор Черњев оптужио је Запад за велике губитке украјинске војске услед пробоја руских снага у Харковској области и то због забране да се западним оружјем гађају циљеви на руској територији.
„Имали смо информације од наших обавештајних служби да Руси нагомилавају снаге на другом делу границе, али ми нисмо могли да их гађамо и тако спречимо офанзиву… морали смо да чекамо да пређу границу. То је коштало много живота“, рекао је Черњев, заменик председника комитета раде за националну безбедност, у изјави за „Њујорк тајмс“.
13:03 28.05.2024
Камерман руске телевизије "Русија 1" Александар Пушин стао је на мину у Волчанску, Харковска област, наводи се на телеграм каналу компаније.
Он се налази у болници и не налази се у животној опасности.
12:58 28.05.2024
Руски ПВО системи оборили су у протекла 24 сата ловац МиГ-29, украјинског ратног ваздухопловства, саопштило је руско Министарство одбране.
„Системи ПВО оборили су авион Миг-29 украјинског ратног ваздухопловства, а такође су уништили: 39 беспилотних летелица, оперативно-тактичку ракету Атакамс, произведене у САД, 7 навођених бомби Хамер, произведених у Француској и ракету Хајмарс, произведену у САД“, наводи се у саопштењу.
Министарство одбране Русије саопштило је да је од почетка специјалне војне операције оборено 604 авиона, 274 хеликоптера, 24.739 беспилотних летелица, уништено је 524 противваздушна ракетна система, 16.182 тенка и других оклопних возила, 1.322 вишецевна ракетна система, уништено је 9.914 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 22.060 јединица специјалних војних возила.
12:41 28.05.2024
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да за сада нема говора о одржавању конференције о мирном решавању украјинског сукоба уз учешће Русије у Саудијској Арабији.
„То су ипак хипотетичке дискусије. Сада се води много дискусија на ту тему са позивањем на неке ефемерне изворе. Тешко да се то за сада може схватити озбиљно“, рекао је Песков за РТ.
Раније је агенција „Блумберг“ писала да је могуће да се такав састанак одржи на јесен ове године.
Песков је такође рекао да „мировна“ конференција у Швајцарској, која ће се одржати у јуну, нема перспективу јер је апсурдно расправљати о начинима решавања сукоба у Украјини без Русије.
11:40 28.05.2024
Министар одбране Украјине Рустем Умеров позвао је суседне земље, које су део НАТО, да заштите небо изнад западног дела земље. Он се обратио учесницима Парламентарне скупштине НАТО.
„Руски напади на наше енергетске објекте представљају претњу по наше суседе. Зато сам се обратио суседним земљама чланицама НАТО, које не могу да нас обезбеде својим системима ПВО, да са своје територије затворе небо изнад наших западних региона“, рекао је Умеров.
10:55 28.05.2024
Пољска није послала трупе у Украјину, али то не искључује у будућности, рекао је новинарима портпарол пољског министарства спољних послова Павел Вронски.
„Господина министра су питали да ли искључује могућност слања трупа у Украјину. Он је више пута поновио да ми не шаљемо војску у Украјину, али је у исто време немогуће искључити такву ситуацију у будућности, јер не знам како ће се ова ситуација одвијати. Тренутно не шаљемо трупе у Украјину“, рекао је Вронски.
Раније, у интервјуу за Gazeta Wyborcza, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски није искључио могућност слања пољских трупа у Украјину.
10:25 28.05.2024
Два украјинска дрона оборена су изнад Белгородске области, саопштило јер Министарство одбране Русије.
09:07 28.05.2024
Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски, у интервјуу за Gazeta Wyborcza, није искључио могућност слања пољских трупа у Украјину.
„Не треба искључити било коју могућност“, рекао је он.
Француски председник Емануел Макрон раније је рекао да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија пробије линију фронта и стигне захтев Кијева. Према његовим речима, „многе земље“ су се сложиле са приступом Француске о могућем слању трупа.
09:04 28.05.2024
07:18 28.05.2024
Одлука о слању војних инструктора из Француске и других земаља у Украјину још није донета, наводи се на Телеграм каналу украјинског Министарства одбране.
како су истакли, Украјина је још у фебруару 2024. године изразила интересовање да прими стране инструкторе у земљу.
„Још увек водимо разговоре са Француском и другим земљама о овом питању“, рекли су они.
Министарство одбране је додало да заједно са Генералштабом раде на потребним документима "како не би губили време на координацију бирократских питања када се донесе одговарајућа одлука".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала