- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски: Документи израђени на мировној конференцији биће предати Русији

© AP Photo / Paul WhiteПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Документи израђени на конференцији о Украјини у Швајцарској биће након тога прослеђени представницима Русије, изјавио да председник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије са премијером Португалије Луишом Монтенегром.
„Морамо детаљно да разрадимо три тачке (нуклеарну, прехрамбену безбедност и хуманитарну област), а затим да их предамо руским представницима“, рекао је Зеленски.
Затим, према његовим речима, у зависности од корака Русије, „прећи ћемо на друге тачке, а ако три успеју, онда ће и остале функционисати“.
Украјински лидер, међутим, није рекао ко ће тачно или које организације или земље ове документе предати Русији.
Он је напоменуо да ће Украјина покушати да на самиту покрене питање енергетске безбедности, али је изразио сумњу да ће то питање бити размотрено.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће у јуну бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
РУСИЈА
Москва: Права "формула мира" за Украјину је прекид испорука оружја
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала