- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли бисте четботу поверили свој новчаник: Шта кажу научници, а шта никако не треба сметнути са ума

© Фото : Слика генерисана вештачком интелигенцијомвештачка интелигенција
вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
ГПТ-4 (џи-пи-ти 4) надмашује људске аналитичаре у финансијским предвиђањима, револуционишући финансијску индустрију својом врхунском прецизношћу и извршењем стратегија трговања, показала је нова научна студија.
Студија америчких научника наглашава супериорност ОпенАИ-овог ГПТ-4 над људским финансијским аналитичарима. Истраживање „Booth School of Business“ Универзитета у Чикагу открива да се овај велики лингвистички АИ модел истиче у анализи финансијских извештаја и предвиђању зараде.

„Чак и без наратива или информација специфичних за индустрију, ЛЛМ надмашује финансијске аналитичаре у својој способности да предвиди промене у заради, тврди студија. Ова предност је посебно уочљива када се аналитичари суочавају са потешкоћама“, додају аутори студије.

Користећи упутства такозваног „ланца мисли“, ГПТ-4 је вођен за препознавање трендова у финансијским подацима и израчунавање различитих финансијских показатеља. Затим је ту анализу користио да предвиди будућу зараду.
„Када користимо ланац мисли да би опонашали људско размишљање, откривамо да ГПТ постиже тачност од 60 одсто, што је значајно више од оне коју су постигли аналитичари“, каже студија.
Насупрот томе, људски аналитичари су постигли тачност предвиђања у распону од ниских 50 одсто.
Аутори студије сугеришу да способност ГПТ-4 да разазна финансијске обрасце и пословне концепте, чак и са непотпуним подацима, позиционира АИ модел као вредан алат за доношење финансијских одлука.
Поред тога, применом ГПТ-4 увида у стратегије трговања, произвели су боље резултате, надмашујући тржиште акција.
„Верујемо да дуго-кратка стратегија заснована на ГПТ прогнозама надмашује тржиште и генерише значајне алфа и Шарпеове показатеље“, закључују аутори студије.
Међутим, иако се у студији то не помиње, АИ има тенденцију да халуцинира податке, што је сложен проблем којег би свако ко користи АИ алате требало да буде свестан, посебно они који размишљају о томе да свој новац повере прогнозама вештачке интелигенције“, пренео је „Бизнис инсајдер“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала