- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

И стари Египћани су лечили рак операцијом? Шта откривају докази са старе лобање /фото/

© Фото : Pexels/Photo by AXP Photography Археолошко налазиште у Египту
Археолошко налазиште у Египту - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Рак се често сматра болешћу модерног доба. Међутим, медицински текстови из древног Египта указују на то да су исцелитељи тог времена били свесни тог стања. Нови докази из лобање старе више од 4.000 година открили су да су древни египатски лекари можда покушали да лече одређене врсте рака операцијом.
Лобања је припадала човеку који је имао око 30 до 35 година када је умро, а налази се у колекцији Лабораторије Дакворт на Универзитету Кембриџ у Уједињеном Краљевству. Од средине 19. века, научници су проучавали ожиљке на њеној површини, укључујући вишеструке лезије за које се сматра да представљају оштећење костију од малигних тумора, пише „Си-Ен-Ен“.

Прва хирургија малигнитета

Археолози сматрају да је лобања, означена са 236 у колекцији, један од најстаријих примера малигнитета у античком свету, који датира између 2686. пре нове ере и 2345. пре нове ере.
Али када су истраживачи недавно пажљивије погледали ожиљке тумора помоћу дигиталног микроскопа и скенирања микро-компјутеризованом томографијом (ЦТ), открили су знаке посекотина око тумора, што сугерише да су за уклањање израслина коришћени оштри метални инструменти, показује студија објављена у часопису „Frontiers in Medicine“.
„То је био први пут да се човечанство хируршки бавило оним што данас називамо раком“, рекао је виши аутор студије др Едгард Камарос, професор на одељењу за историју на Универзитету Сантјаго де Компостела у Коруњи, у Шпанији.
Међутим, није познато да ли су исцелитељи покушали да уклоне туморе док је пацијент још био жив или су тумори уклоњени након смрти, ради анализе, рекао је Камарос.
„Ако су те посекотине урађене на особи док је била жива, говоримо о некој врсти лечења директно повезаном с раком. Али ако су посекотине направљене постхумно, то значи да је ово истраживање медицинске аутопсије у вези са тим раком“, навео је он.

Тајна египатске медицине

Медицина у старом Египту, која је опширно документована у медицинским текстовима као што су Еберсов папирус и Кахун папирус, била је несумњиво софистицирана, а нова открића нуде важне, директне доказе о овом знању, рекао је др Ибрахем Бадр, ванредни професор на одсеку за рестаурацију и конзервацију антиквитета на Универзитету за науку и технологију Миср у Гизи у Египту.
„Видимо да се древна египатска медицина није заснивала само на биљним лековима као што је то била медицина у другим древним цивилизацијама, већ се директно ослањала на хируршке праксе“, рекао је Бадр, који није био укључен у ново истраживање.
Према његовим речима, технологије 21. века, попут оних које се користе у новој студији, откривају раније непознате детаље о медицинској уметности старог Египта.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала