- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Италијански експерт: Русија има право да изводи нападе на територију НАТО-а

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЛовци МиГ-31 са хиперсоничним ракетама "Кинжал"
Ловци МиГ-31 са хиперсоничним ракетама Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Русија након изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга има право да врши нападе на територију земаља НАТО-а где је размештено оружје за Украјину, сматра италијански политички аналитичар Алесандро Орсини.
„Ако Зеленски има право да врши нападе на позадину на руској територији, као што предлаже Столтенберг, онда ће (председник Русије Владимир) Путин имати право да врши нападе на позадину на територији Пољске“, написао је Орсини у чланку за „Ил фато квотидијано“.
Он је подсетио да оружје које Руси користе у зони специјалне операције долази из Русије, а оружје које Украјинци користе против Руса долази из суседних земаља НАТО-а.
Аналитичар је истакао да ниједан пронатовски италијански коментатор није поставио питање: ако Украјина ово уради Русији, шта ће Русија учинити Украјини?
„Говорио сам: ако НАТО покуша да анектира Украјину, Русија ће одговорити слањем трупа; ако Украјина нападне Белгород из Харкова, Путин ће одговорити пробојом украјинског фронта у ову област; ако Украјина испали један НАТО метак против Русије, Русија ће испалити десет метака против Украјине; ако ЕУ одустане од руског гаса, Немачка ће пасти у рецесију; ако Украјина крене у контраофанзиву, Русија ће такође кренути у контраофанзиву“, написао је он.
Како је навео, ове прогнозе су се показале као тачне, јер следе врло једноставну методологију: запитати се о претпостављеним последицама дејстава, процењујући однос снага између сукобљених страна. Ниједан италијански политичар није себи поставио питање о последицама стратегије засноване на укидању дипломатије и слању све тежег наоружања, приметио је Орсини.
„Последице су биле предвидиве. И ја сам их, заправо, предвидео: уништење и распарчавање Украјине“, истакао је он.
Столтенберг је раније изјавио да „Украјина има право“, између осталог, и да напада „војне циљеве на територији Русије“. Он је такође рекао да су „неки савезници“ укинули одговарајућа ограничења за ударе. Дошло је време за укидање других ограничења, уверен је званичник.
Коментаришући овакву западну реторику, руски лидер Владимир Путин је напоменуо да представници НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју. Он је подсетио да су земље Алијансе у Европи по правилу ентитети са малом територијом и веома густом насељеношћу.
Поглед на Стари град у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
РУСИЈА
Варшава дозволила Украјини да користи пољско оружје за нападе на циљеве у Русији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала