- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба фотографија Јанка Кустурице у Дорћол плацу

© Фото : dorcolplatz/Плакат за изложбу фотографија Јанка Кустурице
Плакат за изложбу фотографија Јанка Кустурице - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Прва самостална изложба фотографија младог уметника Јанка Кустурице под називом „Summer Knowledge“ отворена је у Дорћол плацу у Београду и трајаће до 3. јуна.
Јанко Кустурица рођен је 10. јуна 2004. године у Београду. Од малих ногу показивао је склоност ка уметности, фасциниран призорима из свог краја. Иако је у почетку био посвећен ватерполу, касније је препознао да је његова права страст фотографија, коју је заволео захваљујући свом деди, редитељу Емиру Кустурици, од ког је добио на поклон први фотоапарат.
Назив изложбе „Summer Knowledge“инспирисан је поемом Делмора Шварца. Јанко кроз своје фотографије прича приче о лепоти тренутка и ситуације, стварајући сликовите призоре који евоцирају мирисе лета и поезије.
„Кад кренем да мислим о речима и људима, видим поезију. Размењујем речи и осетим покрет људи око себе као у свакој причи која мирише на лето и поезију. Тако сам наишао на Делмора Шварца, на један оштар ум и благе руке као дрво наранџе. Подсетио ме је на мене, на бес у чежњи за бољим. Његова поезија ми личи на оно што видим испред себе, а ова изложба ме је подсетила на његову песму 'Summer Knowledge'. Ово су тачке моје радозналости које сам видео једним оком на београдском бетону и местима у окружењу. Неке људе можда никада нећу срести, можда ћу их осетити и поделити причу с вама и то делује као почетак једне нове слике" рекао је о инспирацији за своје фотографије Јанко Кустурица.
С непуних 20 година Јанко је за своје фотографије већ освајао награде, у оквиру општинског конкурса Врачара и републичког који је организовао Факултет савремених уметности из Београда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала