- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Нова ерупција вулкана на Исланду /видео/

© AP Photo / Танјуг/ АП/ Marco di MarcoЕрупција вулкана на Исланду
Ерупција вулкана на Исланду - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
На полуострву Рејкјанес, на југозападу Исланда, поново је дошло до ерупције вулкана. До нове ерупције дошло је након еруптивне активности вулкана која је трајала скоро осам недеља.
Вулкан је прорадио по пети пут од децембра, избацујући лаву због чега је евакуисана популарна геотермална бања Плава лагуна.
Ерупција је почела у раним поподневним сатима након низа земљотреса северно од Гриндавика, приобалног града са 3.800 људи који је углавном евакуисан у децембру када је дошло до ерупције вулкана.
Исландски Метеоролошки завод саопштио је да је лава летела око 50 метара увис из пукотине дугачке око 2,5 километра и текла према Гриндавику.
Власти су упозориле на ризик од обновљене вулканске активности у области јужно од главног града Рејкјавика, јер студије показују да се магма накупила под земљом.
Научници упозоравају да би ерупције могле да се дешавају изнова и изнова у Рејкјанесу деценијама или чак вековима.
Ово је осма ерупција на полуострву од 2021. године када су поново постали активни геолошки системи који су били неактивни око 800 година.
Током претходних ерупција дошло је до поремећаја у раду даљинског грејања, затворени су били кључни путеви и сравњено неколико кућа у рибарском граду Гриндавик, где се од тада вратило само неколико становника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала