- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Од 1. јуна нова правила за путовања аутобусом

CC0 / rawpixel.com/Jungjing / Туристички аутобус
Туристички аутобус - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Од 1. јуна важиће нова правила у вези са количином пртљага приликом путовања аутобусом. Правила нису обавезујућа и агенције ће саме одлучивати хоће ли их примењивати или не.
" Ново правило, које подразумева да са собом можете да носите једну торбу до 23 килограма није обавезујуће за све. Неке од агенција су то увеле зато што су имале лошу праксу од раније. Двоје људи је кретало на море са пет торби. Аутобус нема бесконачно простора", објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.
Правила за пртљаг су саставни део програма путовања, као и општих услова путовања, са којим су путници дужни да се детаљно упознају.

Безбедност путника

Нова правила су уведена пре свега због безбедности путника.
"Законом о безбедности у саобраћају је забрањено да било који комад пртљага, ван малог ручног, буде у кабини. Ми не можемо да ређамо кофере међу путнике, то је потенцијални "метак" који може да убије људе ако аутобус нагло закочи. Казне за то се крећу од 300.000 до милион и по динара", објашњава Сеничић.
Због превише пртљага, често се дешавало и да се аутобуси кваре.
"Прошле године су нам се аутобуси кварили због превеликог терета, пуцале су полуосовине. Неко ће настрадати, ово је превентива да се то не деси", истиче Сеничић.

Списак забрањених предмета?

Сеничић прецизира да информације о постојању списка забрањених предмета за уношење у аутобус нису тачне.
"Ми нисмо давали никакав списак, генерално је противзаконито односно ван царинских прописа да се носи храна која није фабрички упакована, а то се често дешава, али ми то нисмо гледали нити ћемо гледати, то није до нас. То је ризик сваког човека", истиче Сеничић за Б 92.
"Не може да буде пракса да се људи понашају као да је њихов аутобус и да носе по 10 торби као да се исељавају из земље. Не можете да носите пријатељима у Грчку 20 литара ракије и 10 кила кромпира", истиче Александар Сеничић.
Многи су били забринути и наводном забраном ношења дечијих колица.
"Дечија колица неће бити проблем, то нико никад није поменуо. Уколико родитељи имају два кофера и колица, не верујем да ће неко правити проблем", рекао је директор Јуте.
Сенчић истиче и да ово није законска одлука, већ одлука агенције које имају право да одлуче под којим условима ћете путовати.
Поједине агенције већ имају своја правила која се тичу списка забрањеног пртљага.
"Под забрањеним пртљагом подразумева: било које оружје, дроге или течности (осим лекова), колица на батерије или скутери, дечија колица која се не склапају, бицикле, сурферске даске, храна или било који други артикли или супстанце које нису дозвољене за превоз према закону било које земље кроз коју пролази аутобус (о чему је путник дужан да се сам информише), или могу изазвати повреду или оштећење имовине, предмети за које агенција сматра да су неподесни за превоз због своје тежине, величине, облика или карактера, или који су ломљиви или испарљиви, као и предмети са оштрим или истуреним ивицама, запаљиве течности, песак и камење, ћебад и јастуци, кухињско посуђе и остала опрема за припрему зимнице, столице за плажу, животиње, као и друга роба која није за личну употребу", истичу из Аргус турса.

Доплата пртљага и контрола

"Оно што смо ми усагласили јесте да то буде једна торба оквирно до 23 кг, а постојаће опција да се доплати додатни пртљаг, по цени која ће највероватније бити од 30 до 50 евра. Такође је неопходно да агенцији унапред најавите додатан пртљаг јер може да се деси да једноставно нема места", истиче Сеничић.
Туристичка агенција Аргус турс наводи да је у цену превоза укључен транспорт до два комада личног пртљага: један комад пртљага који се пакује у бокс аутобуса, уобичајене величине, а укупне тежине до 20 кг и један мањи ручни пртљаг, који се може да се смести у пртљажни део изнад или испод седишта.
"У случају већег броја пртљага, превозник или организатор путовања (у интересу комфора осталих путника) није у обавези да прими вишак пртљага. Организатор путовања може наплатити превожење вишка пртљага у односу на предвиђен програмом", истичу из Аргус турса.

Ручни пртљаг

Када је реч о ручном пртљагу, у аутобус ће моћи да се унесе мала торба која може да стане на полицу изнад седишта.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала