- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајанствена појава: Због чега неким људима очи изгледају попут свемира /видео/

© Фото : Јутјуб/EYE SurgeonЗвездани феномен у оку
Звездани феномен у оку - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Релативно често, али мистериозно стање чини да око изгледа као да садржи звездано ноћно небо. Познато као астероидна хијалоза (АХ), то бенигно стање узрокује избијање сићушних мрља светлости на тамној позадини, стварајући ефекат који подсећа на галаксију.
Стање, пре свега повезано с годинама, још није добро истражено, а његове импликације на целокупно здравље остају нејасне.
Према разним студијама, астероидна хијалоза погађа отприлике 10 до 20% људи. Примећена је и код паса.
АХ ретко узрокује проблеме с видом, иако може да закомпликује дијагнозу других очних болести. Стање се обично развија поступно, а многи појединци и даље нису свесни да га имају.

Звездани феномен

У једном значајном случају из 2018. године, 54-годишња жена с дијабетесом открила је да има АХ у левом оку током рутинског прегледа. Око јој је развило тај “звездани феномен”, а да тога није била ни свесна.
Звездани фрагменти АХ-а су скуп материјала, често калцијума, у стакластом телу – текућини налик гелу која испуњава око. Како људи старе, стакласто тело може да акумулира остатке од инфекције, упале или крварења, што доводи до тамних, вијугавих мрља у виду.
За разлику од плутајућих тела, крхотине у АХ нису видљиве особи која има ово стање, али посматрачима изгледају као “пенушава замућења”. Под директнимосветљењем, та тела су крем-бела. Користећи офталмоскоп, уређај који клиничарима омогућује преглед унутрашњости ока, материјал светлуца попут злата.
Однос између АХ и других здравствених стања није још утврђен. Студије су дале су мешовите резултате и чини се да се стање јавља без упале. Неки стручњаци верују да би АХ могла бити повезана с проблемима с крвним жилама или проблемима са рециклирањем ћелија.

Механизам за предвиђање болести?

“У току је расправа дели ли астероидна хијалоза сличне дегенеративне и микроваскуларне механизме с метаболичком дисфункцијом и болестима коронарних артерија с обзиром на уобичајено идентифициране заједничке чиниоце ризика као што су старост, хипертензија, дијабетес и мушки пол”, тврде аутори студије из 2023.
Истраживачи су сугерирали да АХ заправо може да представља коначни заједнички пут за више клиничких стања и потенцијалних ризика.
Последњих година научници су истраживали очи како би пронашли маркере брзог старења, менталног пада који претходи Алцхеимеровој болести или ране смртности. Будући да су очи једини спољни део живчаног сустава, оне потенцијално могу да открију значајне показатеље унутрашњег здравља.
Може ли се АХ користити за предвиђање сличних здравствених исхода, тек ћемо видети. Наше тренутно разумевање АХ темељи се углавном на појединачним доказима и клиничком искуству. Како би се добила јаснија слика, потребна су велика клиничка испитивања, нарочито за истраживање ретких случајева у којима АХ узрокује симптоме, преноси портал Дневно.
Погледајте и :
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала