- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

На Свесрпском сабору биће представљена декларација коју ће усвојити скупштине Српске и Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићДечак са српском заставом
Дечак са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће на предстојећем Свесрпском сабору бити представљена и декларација, којом ће се изразити тренутна ситуација, а коју ће после усвојити скупштине Србије и Републике Српске.
„Сва политика Запада ишла је ка томе да разбије српско јединство. Они су нама у БиХ убацили префикс 'босански Срби'. То није тачно, ми смо Срби, Срби постоје као нација. Али то је начин да се нападне идентитет“, уверава Додик.
Ако неку лажну причу поновите више пута она остаје као да је истина, каже председник РС, додајући да је тако и креирана прича међу Бошњацима да су Срби агресивни.
„Вучић је у стратегију одбране ставио да ће бранити Србе и да никад неће дозволити да се Олуја понови и то је нешто што 'звечи' у главама Срба у Републици Српске“, подвлачи Додик.
Република Српска није без потенцијала да се брани, али односи у БиХ никад нису били гори.
„По свему би било нормално да та држава не постоји, то је карикатура“, понавља Додик уверавајући да је БиХ дат преговарачки статус за ЕУ, „јер су дали Украјини па нису могли да објашњавају што нису БиХ“.
Запад Републику Српску представља као реметилачки фактор, а БиХ не може да живи без међународног интервенционизма, док Федерација не може да живи без међународног притиска због нетрпељивости Хрвата и Бошњака.
На питање како види будућност, Додик каже да се о будућности не може причати, а да се не помену „глобални немири“.
„Мора се одржати мир по сваку цену. Србија и Република Српска само у миру могу да размишљају где ће. Свет је сада мултиполарни. Политика коју смо изабрали је да покушамо да радимо и са једнима и са другима, а Запад каже да ако нисмо с њима, да смо против њих. Хоће да уведемо санкције Русији и да дође до историјског разилажења с Русијом“, рекао је Додик.
Без обзира што ће Свесрпски сабор бости очи многима „морамо јасно рећи шта је наша политика“, казао је председник РС, додајући да са оваквим притиском у БиХ Срба више неће бити.
„Србију терају да иде са Косова и да изгуби Републику Српску. Мислите да онда нећемо имати проблем Санџака? Ми у Бањалуци имамо живот само ако изађемо из БиХ, јер та мултиетничка подвала је пропала и БиХ није више држава“, истиче Додик.
Зар не смеш да волиш свој народ, пита се председник РС, додајући да не мрзи никога и да има пријатеље Бошњаке.
„Али у политичком смислу, ми смо два свемира“, закључио је Додик.
Коментаришући Резолуцију о Сребреници каже да у оквиру БиХ није било никаквог договора око резолуције и да је таква одлука морала да потекне од председништва БиХ. Он је додао да је БиХ „вежбалиште“ за Американце и да је у потпуности поделила друштво.
„Не само да су потајно радили, него су и илегално гласали, јер није било става о томе, а Лагумџија је ипак гласао“, истиче Додик у разговору за телевизију Хепи.
„Бошњаци мисле да је то добро, али не можете да живите с неким ако стално понављате да су они геноцидни. Очигледно је да је овим гласањем прекршено правило УН, јер је реч о питању којим треба да се бави Савет безбедности, а не Генерална скупштина“, истиче председник Републике Српске.
Коментаришући резултат тог гласања он наводи да је 84 „за“ у односу на 109 земаља против и уздржаних – минимум.
„Јавност треба да зна да се таква питања најчешће доносе консензусом. У УН постоје четири нивоа одлучивања, тек на четвртом техничком нивоу је одлучивање простом већином, а они су резолуцију ставили управо на такво гласање“, истиче председник РС.
Резолуција неће донети ништа само ће променити однос Републике Српске према БиХ.
„Ми ћемо бити у органима БиХ али ћемо само доносити одлуке у нашем интересу. А пошто тамо нема одлука у нашем интересу, тешко да ћемо доносити одлуке“, каже Додик, подсећајући да ће РС до краја месеца упутити споразум о раздруживању.
Председник Републике Српске додаје да је Босна и Херцеговина „ништа“ и да се зато и улаже толико напора да се направи „нешто“.
„Морамо сачувати наш идентитет и структуру“, истиче.
У Сарајеву мисле да су много моћни јер су миљеници Америке, али они не знају да је у свету промењен однос снага, наводи Додик, додајући да је чињеница да Американци уводе санкције РС, доказ „да смо ми неки фактор“.
„Има и неки други свет, није само то свет“, каже.
Око Закона о невладиним организација, РС је била под „неподношљивим притисцима“, уверава Додик, додајући да је главно питање које се тиме решава од кога добијате паре и на шта их трошите.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала