Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јусуфспахић: Србија не може да буде оптуживана као неко ко жели да сатире други народ

© Фото : Скриншот/Јутјуб/ИнсајдерМустафа Јусуфспахић
Мустафа Јусуфспахић - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Муфтија београдски Мустафа Јусуфспахић изјавио је, поводом састанка делегације Исламске заједнице Србије са председником Србије Александром Вучићем, да је очекивао тако брз позив на састанак након седнице ГС УН на којој је усвојена резолуција о Сребреници, јер зна да је председник човек који има најбољу жељу да помири све народе на овим просторима.
Он је у изјави за Танјуг истакао да је Србија земља која у себи баштини све вере и добронамерне људе, због чега никада не може да буде оптуживана као неко ко има жељу да сатире неки други народ.
„Ми смо као заједница саставни део ове земље и у одбрамбеном систему смо ове земље. Ово је наша домовина, наша кућа коју заједно треба да бранимо, штитимо и да се саветујемо. Бог нам је дао ту лепоту различитости која постоји у целом свету, нема човека у овој земљи који нешто за ову земљу не може да учини“, навео је он.
Јусуфспахић каже да су осим њега, састанку са председником Вучићем у Палати Србије присуствовали и реис-ул-улема и поглавар Исламске заједнице Србије Неџмедин Саћипи, који је пореклом из Албаније, муфтија србијански Абдулах Нуман, који је Србин, бивши реис-ул-улема Србије Сеад Насуфовић, Бошњак, као и директор вакуфске дирекције Муса Абусабиах, који је пореклом из Палестине.
Додаје да председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић није могао да присуствује састанку због оправдане одсутности ван земље.
„Ми као заједница смо изнели своје виђење ствари и оно што имамо као проблеме заједнице. Исказана је воља да се они почну решавати, већ јуче су почели да се решавају. Неопходно је порадити на образовању шире јавности о Исламу, о томе шта је Ислам. Ми смо на том путу као исламска заједница већ и основали нашу школу Медресу, факултет који треба да добије помоћ од државе, што је и договорено“, изјавио је муфтија.
Одговарајући на питање да ли и како могу верске заједнице удружено да подигну глас против рата, насиља, кршења међународног права тако да тај глас јасно чују светски моћници, с обзиром на тренутна дешавања у појасу Газе и Украјини, Јусуфспахић је истакао да Исламска заједница Србије увек подиже свој глас против било какве неправде, последњи пример је ово овде што се дешавало као и оно што је дешавало Патријарху Порфирију када му је забрањен улазак на КиМ.
Додао је да последња дешавања везана за резолуцију о Сребреници и забрану уласка Патријарха српског Порфирија и седморици архијереја СПЦ на територију Косова и Метохији је нешто што је исламска заједница увек знала да осуди.
„Потребно је да нека земља, а можда је Србија управо та земља која ће организовати неки међународни скуп где би окупила све представнике свих религија света, да одавде потекне оно што је увек потицало, а то је добра вибрација за мир“, рекао је муфтија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала