- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Макрон намерава да формира коалицију за слање војних инструктора у Украјину

© AP Photo / Jerome DelayФранцуски војници у Нигеру
Француски војници у Нигеру - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон жели да формира европску коалицију за слање војних инструктора у Украјину, пише лист Монд.
„Слање француских и европских инструктора у Украјину могло би да буде решено у наредних неколико недеља или чак дана. Према нашим информацијама, француске власти желе да формирају коалицију земаља које су спремне да обучавају украјинске војнике на територији Украјине“, пишу медији.
Према писању листа, следеће недеље, током посете Владимира Зеленског Француској у част 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, то би могло бити објављено.
„Идеја је да се прво пошаље неколико десетина специјалиста за утврђивање потреба за обуком, затим да се пошаље неколико стотина војника. Разговараће се и о обуци војника нове моторизоване бригаде", наводи се у тексту.
Литванија, како је раније изјавио министар спољних послова те земље Габријелијус Ландсбергис, Естонија, Велика Британија и друге земље могле би да приступе овој коалицији.
„За многе земље ово је логичан наставак Мисије ЕУ за обуку украјинских трупа која је покренута у јесен 2022. године ради обуке украјинских војника у Европи у којој учествују 24 земље ЕУ и Норвешка“, пише лист.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала