- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Отворени смо за преговоре о Украјини – али не по туђој наредби

© AFP 2023 / JOEL SAGETМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Москва неће почињати преговоре са Украјином по наредби других – отворена је за дијалог само ако се узму у обзир питања која је брину у области безбедности, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
„Захвални смо Кини на избалансираном ставу о ситуацији у Украјини у контексту реализације руске специјалне војне операције. Ценимо добро промишљену и проверену одлуку кинеских партнера да не учествују у различитим конференцијама и форумима о реализацији такозваних мировних иницијатива Кијева“, рекао је Руденко на конференцији „Русија и Кина: сарадња у новој ери“.
Он је додао да Москва поздравља предлог председника Кине о сазивању међународне мировне конференције уз разумевање да ће бити обезбеђено равноправно учешће Москве и Кијева и да ће се разговарати о свим, а не само једној мировној формули.
„Никада нисмо одбијали преговоре, и сада смо отворени за њих, али то нећемо радити по диктату, него узимањем у обзир наших бојазни у области безбедности у актуелној ситуацији“, нагласио је Руденко.
Претходно је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да Москва остаје отворена за преговоре о Украјини, али је реч о миру, а не о примирју.
Руска артиљерија - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
РУСИЈА
Лавров: Русија је за мир, а не примирје у Украјини – противник неће добити паузу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала