- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Музеј жртава геноцида: Обуставити непримерене активности на Спомен гробљу у Сремској Митровици

CC0 / sr:Корисник:Ant83 / Сремска Митровица
Сремска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Музеј жртава геноцида са забринутошћу је примио још једну информацију о скрнављењу Спомен-гробља стрељаних у Сремској Митровици у оквиру кога је сахрањено око 6.000 српских, јеврејских и ромских жртава хрватског геноцида и немачког нацистичког терора, наводи се у саопштењу из Музеја.
Како у саопштењу пише у току јучерашњег дана на овом сремачком стратишту организована је „журка“ за матуранте сремскомитровачких школа уз пратњу гласне музикe.
„Добронамерни коментари суграђана који су указали организаторима да такав вид понашања и прослава није доличан Спомен-гробљу стрељаних нису уродили плодом. Спомен-гробље стрељаних дуги низ година је на удару несавесних грађана који овај меморијал користе за игру, разбибригу, забаву, санкање и друге активности непримерене масовном губилишту недужних цивила“, наводи се у саопштењу.
Музеј жртава геноцида је у сарадњи са Градском управом Сремске Митровице 20. и 27. фебруара ове године организовао низ образовних радионица за ученике свих основних и средњих школа у Сремској Митровици, као и акредитовану обуку за стручно усавршавање наставника историје под називом , „Учење о геноциду почињеном над Србима“ која је реализована 13. априла 2024. године.
„Музеј жртава геноцида изражава поштовање и захвалност челницима Града Сремска Митровица на показаном високом степену разумевања, исказаној подршци и оствареној сарадњи у циљу заједничког снажења културе сећања на наше недужно пострадале претке. Музеј жртава геноцида овим путем снажно апелује на несавесне и неодговорне појединце да без одлагање обуставе непримерене активности на Спомен-гробљу и да својим понашањем укажу минимум поштовања невино пострадалим прецима из периода Другог светског рата“, пише у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала